Over de huur

Huurverlaging 2023

Misschien heb je er al over gehoord of gelezen. Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Wie krijgt huurverlaging?

Je krijgt de eenmalige huurverlaging in de volgende situaties: 

 • Je woont op 1 maart 2023 in jouw huurwoning. 
 • Jouw huur is op 1 juli 2023 hoger dan € 575,03 per maand. 
 • Je woont alleen en jouw inkomen is lager dan € 23.250 per jaar (of € 24.600 als je AOW krijgt).  
 • Je woont met 2 of meer personen en jouw inkomen is lager dan € 30.270 per jaar (of € 32.730 als je AOW krijgt). 

Moet ik doorgeven hoe hoog mijn inkomen is?

Nee, dat is niet nodig. Wij horen van de Belastingdienst of je wel of niet recht hebt op huurverlaging. De Belastingdienst vertelt niet hoeveel je precies in 2021 hebt verdiend. 

Wanneer en hoeveel gaat de huur omlaag?

Als jouw huur omlaag gaat, gebeurt dat op 1 juli 2023. Hoeveel de huur omlaag gaat, is voor iedereen verschillend. We verlagen de huur naar € 575,03 per maand. 

Wanneer krijg ik bericht?

 • Geldt de huurverlaging niet voor jou? Dan gaat jouw huur op 1 juli waarschijnlijk iets omhoog. Je krijgt daarover bericht in april. 
 • Geldt de huurverlaging wel voor jou? Dan krijg je in mei bericht van ons over de huurverlaging. 

Moet ik zelf iets doen om huurverlaging te krijgen?

Als je in 2021 een laag inkomen had, hoef je niets te doen. Je krijgt in mei vanzelf bericht van ons over de huurverlaging. 

Had je in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? En krijg je in april van ons een brief dat jouw huur omhoog gaat, maar jij denkt dat je wel recht hebt op een lagere huur? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze collega's van de afdeling Huurincasso via (035) 672 66 77. Of je kan een mail sturen naar huurverhoging@gooienom.nl 

Krijg je geen huurverlaging, maar denk je dat je hier wel voor in aanmerking komt?

Het kan zijn dat je geen huurverlaging krijgt, omdat je inkomen over 2021 hoger is dan de genoemde inkomensgrenzen. Maar ligt je inkomen in 2022 of je huidige inkomen wel onder deze grenzen, dan kun je een verzoek voor huurverlaging naar ons sturen. Dit kan alleen als je netto huur hoger is dan de eerder genoemde € 575,03 en je een huurcontract heeft op 1 maart 2023. Je stuurt dan naar ons op:

 • Inkomensverklaringen over 2022 van alle personen op jouw adres met een inkomen, of
 • Kopieën van je inkomensspecificatie van tenminste 6 aansluitende maanden van alle personen op jouw adres met een inkomen;
 • Een ingevulde en ondertekende verklaring met welke personen je op jouw adres woont.

Als je aanvraag goedgekeurd wordt, dan wordt je huur verlaagd uiterlijk 2 maanden na het indienen van je volledige verzoek. Je aanvraag moet vóór 1 januari 2025 bij ons binnen zijn.

 

Goed om te weten

 • Is je netto huur lager dan € 575,03? Dan kom je niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging.
 • Huurders in de vrije sector komen niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. Ook huurders van een kamer of standplaats niet. Deze eenmalige huurverlaging geldt alleen voor huurders in een sociale huurwoning.  
 • De Belastingdienst geeft niet door wat je precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of je (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden. Het inkomen van inwonende kinderen tot 27 jaar telt niet mee.
 • De huurverlaging gaat in per 1 juli 2023 of 2 maanden na het indienen van je volledige verzoek. Tot die datum blijft gewoon de oude huurprijs van kracht.


Vragen of meer informatie?

Wij helpen je graag verder. Onze afdeling Huurincasso is op maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar via (035) 672 66 77. Of je kan een mail sturen naar huurverhoging@gooienom.nl

Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x