Duurzaam wonen

Vergroening

Veel bewoners hebben een tuin. En sommige tuinen liggen vol tegels. G&O raadt alle bewoners aan om een gedeelte van de tuin groen te maken. Hoe? Haal de tegels eruit en doe er planten in. Er zijn planten die weinig onderhoud vragen of initiatieven waar gratis/goedkope planten te halen zijn. Gebrek aan tijd of geld hoeft je niet tegen te houden voor een groenere tuin. Kijk voor inspiratie voor jouw tuin naar de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.

Geveltuintjes of boomspiegels 

Als je geen tuin hebt, dan kan je wellicht een geveltuintje aanleggen of een boomspiegel (de ruimte zonder bestrating direct onder een boom) beplanten. Kijk daarvoor goed wat jouw gemeente hierin adviseert. De gemeente Hilversum legt geveltuintjes bijvoorbeeld voor je aan.
Let wel op: het onderhoud van de geveltuintjes en boomspiegels is voor jou als bewoner.


Het NK Tegelwippen 2022 is gestart!

Help je ook mee met vergroenen? Kijk voor meer informatie op NK Tegelwippen


Groene klimaatpleinen 

Als je advies wilt over de inrichting van jouw tuin of welke planten het beste groeien of het minste onderhoud nodig hebben, dan kan je naar een Klimaatplein in een tuincentrum gaan. Er zijn er twee bij onze bewoners in de buurt: Intratuin Hilversum en Tuincentrum Rebel in Huizen.

Klik hier voor meer informatie over groene klimaatpleinen


Lokale organisaties per gemeente 

Naast jouw gemeente zijn er veel lokale organisaties die je kunnen helpen met vergroening van de buurt. Hieronder vind je per gemeente welke organisaties je verder kunnen helpen of wat jouw gemeente aanbiedt.

Gemeente Blaricum en Laren

Gemeente Bunschoten

Gemeente Gooise Meren

  • Gemeente Gooise Meren geeft uitgebreid advies over vergroening van de tuin.
  • De AltijdWerkplaats verbindt het kleine persoonlijke geluk, zingeving, voldoening en waardering, met het grote geluk 'save the planet' door verantwoord werk voor groen te doen.
  • De beweging Samen Sneller Duurzaam bestaat uit een groot aantal lokale samenwerkingen om duurzaamheid binnen Gooise Meren te versnellen.
  • De gemeente Gooise Meren is aangesloten bij Stichting Steenbreek.

Gemeente Hilversum

Gemeente Wijdemeren

  • Vrijwilligersorganisatie leefbaarheid en groen De Appelboom
Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x