Duurzaam wonen

Hittestress

De afgelopen zomers hadden we flink wat hete en droge weken. Gelukkig zijn er best wat manieren om slim om te gaan met hitte in huis. We informeren je graag over een aantal tips.

Wat kan je zelf doen tegen hitte in huis?

 1. Doe rustig aan bij hitte
  Als het lang warm is, ben je sneller moe. Maar ook kan je duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Maak je vooral niet druk. Stel bijvoorbeeld het stofzuigen gewoon een keertje uit.

 2. Lucht het huis 's ochtends en 's avonds's
  Ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het even lekker doorwaaien. Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Heeft jouw huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haal je minder warme lucht in huis.

 3. Houd zonneschijn tegen
  Heb je een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Zonnewering aan de buitenkant werkt het beste tegen hitte. Maar ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houd je het zonnetje buiten.

 4. Ga met groen voor meer koelte
  Ook met natuurlijke beschutting kan je zorgen voor een koeler huis. Met planten tegen de buitenmuur of een struik of boom voor jouw huis, zorg je voor schaduw. Een boom houdt jouw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Beplanting zorgt ook voor een koelere tuin. Tegels en bestrating rondom het huis houden hitte lang vast. Een groene tuin is wel 5 tot 7 graden koeler dan een volledig versteende tuin. Denk er dan ook over na wat 'groen' te planten. Zo ben je voorbereid op een volgende warme zomer.

 5. Zet apparaten uit
  Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje. Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heb je buiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen wappert de schone was met warm weer razendsnel droog.

 6. Maak een goedkope 'airco'
  Met een ventilator of airco ban je hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. Je kunt ook je eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor de ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

  Een ventilator is natuurlijk heel fijn bij hitte. Maar let goed op stof op de ventilator als je een tijdje niet bent thuis geweest. Of wanneer je de ventilator al even niet hebt gebruikt. Stof op een ventilator kan brand veroorzaken.

 7. Plak geen folie op ruiten
  Overweeg je om folie op de ruiten te plakken? Een thermische breuk kan in alle soorten glas ontstaan. Een thermische breuk komt vaak door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Bijvoorbeeld als de zon er een tijdje op schijnt. Door het plakken van folie op een raam wordt de kans op een thermische breuk soms groter. Plak daarom geen folie op de ruit. Of laat je goed informeren over de folie die je wilt opplakken.
Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x