Inductiekoken: snel, veilig en energiezuinig!
De overheid wil dat in 2050 alle huizen van het gas af zijn. Deze overgang valt onder de energietransitie: de overgang van fossiele brandstoffen zoals gas en kernenergie, naar groene energie zoals zon en wind. Bij G&O investeren we volop in het energiezuiniger maken van onze woningen. Onze doelstelling is om voor 2030 20% van al onze woningen aardgasvrij te hebben, in 2050 is dat 100%. Koken op elektra speelt hierin een belangrijke rol.
Koken op elektra bij G&O
Onze woningen passen we stap voor stap aan. Alle nieuwe woningen hebben een aansluiting om elektrisch te koken. Bestaande woningen passen we op bepaalde momenten aan. Dat doen we tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden of als een woning leegkomt. Wanneer er wordt overgestapt op een collectieve warmtebron, halen we projectmatig het kookgas weg en krijgen huurders een fornuis en pannen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij woningen in de Hilversumse Meent en de projecten voor de verduurzaming in Muiderberg. Ook stimuleren we bewoners zelf over te stappen op inductie.
Kan ik overstappen op koken op elektra?
Al onze huurders kunnen overstappen op inductie koken. Daarvoor doe je een aanvraag voor een elektra-aansluiting (die G&O betaalt). Wij vergoeden geen nieuw fornuis of pannen. Wel regelen we de aanpassing in de meterkast en de aansluiting in de keuken. Lees er alles over in de flyer.
Hoe veilig is koken op elektra?
Koken op elektra is veel veiliger dan koken op gas. Je kookt niet op open vuur, de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren. De kans dat iemand zich verbrandt is bij koken op elektra dus veel kleiner dan bij koken op gas.
Wat zijn de voordelen van koken op elektra?
- Snel
- Schoonmaakvriendelijk
- Veilig
- Energiezuinig
- Beter controleerbaar
Hoe werkt koken op inductie?
Van alle elektrische manieren om mee te koken is inductie de meest veilige en energiezuinige keuze. Een inductiekookplaat werkt op stroom, maar de techniek is anders dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat. Wanneer je een pan op een inductiekookplaat zet, wordt de bodem van de pan verwarmd door elektromagnetische straling. De inductiekookplaat zelf blijft koud, alleen de pan wordt warm.
Heb ik nieuwe pannen nodig voor koken op inductie?
Gelukkig is dat in de meeste gevallen niet nodig. Je kunt dit eenvoudig zelf testen door een sterke magneet tegen de bodem van de pannen te houden. Blijft deze plakken? Dan werkt je pan ook op inductie. Ben je er daarna nog steeds niet zeker van of de pannen werken op inductie? Test de pannen dan even op de inductiekookplaat zelf.
Waar kan ik met mijn vragen over inductie koken terecht?
Bekijk onze flyer. Daarin staat bijvoorbeeld uitgelegd waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische kookplaat en of je de juiste aansluiting hebt. Heb je na het lezen van de flyer nog steeds vragen? Neem dan tijdens werkdagen contact op met onze collega’s van G&O Service via het telefoonnummer (035) 621 08 88. Zij helpen je graag en geven advies en tips over koken op elektra en hoe u kunt overstappen.
Verder kijken?
In 2020 startte we een proef met inductiekoken. Toen maakten we ook onderstaande video. Nog steeds actueel, dus kijk gerust voor meer informatie en inspiratie.