Direct naar

Inductiekoken: snel, veilig en energiezuinig!

Het is regelmatig in het nieuws: Nederland moet in 2050 gasloos zijn om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Ook G&O is hiermee bezig. Stap voor stap proberen we in de toekomst steeds meer van onze woningen van het aardgas af te sluiten. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden of als een woning leegkomt. Ook stimuleren we bewoners zelf over te stappen op inductie. 

Wat is er in de tussentijd al gebeurd?

We zijn in 2020 met een proef gestart om onze bewoners hierbij te helpen. We boden hen de mogelijkheid om elektrisch te koken. Circa 140 huishoudens hebben hiervan gebruikgemaakt en dit leverde enthousiaste reacties op. De proef is succesvol afgrond en daarom bieden wij nu aan al onze bewoners de mogelijkheid om elektrisch te koken. Lees in de flyer wat dit voor jou als bewoner betekent en wat je zelf kunt doen.

Waarom gaat G&O over op elektrisch koken?

Dit past bij onze duurzaamheidsdoelstelling. Andere maatregelen die wij nemen zijn het isoleren van daken, wanden en vloeren. Op deze manier belasten we enerzijds het milieu minder en zorgen we anderzijds voor lagere energielasten voor onze bewoners.

Hoe werkt koken op inductie?

Van alle elektrische manieren om mee te koken is inductie de meest veilige en energiezuinige keuze. Een inductiekookplaat werkt op stroom, maar de techniek is anders dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat. Wanneer je een pan op een inductiekookplaat zet, wordt de bodem van de pan verwarmd door elektromagnetische straling. De inductiekookplaat zelf blijft koud, alleen de pan wordt warm.

Hoe veilig is koken op inductie?

Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas. Je kookt niet op open vuur, de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren. De kans dat iemand zich verbrandt is bij koken op inductie dus veel kleiner dan bij koken op gas of keramisch.  


Heb ik nieuwe pannen nodig voor koken op inductie?

Gelukkig is dat in de meeste gevallen niet nodig. Je kunt dit eenvoudig zelf testen door een sterke magneet tegen de bodem van de pannen te houden. Blijft deze plakken? Dan werkt je pan ook op inductie. Ben je er daarna nog steeds niet zeker van of de pannen werken op inductie? Test de pannen dan even op de inductiekookplaat zelf.

Wat zijn de voordelen van inductiekoken?

  1. Snel
  2. Schoonmaakvriendelijk 
  3. Veilig
  4. Energiezuinig
  5. Beter controleerbaar

Waar kan ik met mijn vragen over inductiekoken terecht? 

Bekijk onze flyer. Daarin staat bijvoorbeeld uitgelegd waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische kookplaat en of je de juiste aansluiting hebt. Heb je na het lezen van de flyer nog steeds vragen? Neem dan tijdens werkdagen contact op met onze collega’s van de Servicedienst via het telefoonnummer (035) 621 08 88. Zij helpen je graag en geven advies en tips over elektrisch koken.

Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x