Duurzaam wonen

Energiebesparing

We verhuren circa 9.000 woningen in de gemeenten Bunschoten, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Laren en Wijdemeren. Bijna al deze woningen hebben het gunstige energielabel A, B, C of D. Dit komt omdat we de afgelopen 10 jaar veel bestaande woningen hebben verduurzaamd en nieuwbouwwoningen tijdens de bouw al goed worden geïsoleerd. Lees hieronder wat je zelf kunt doen om energie te besparen en lees ook wat je vooral niet moet doen.

10 Energiebespaartips

 1. Niet thuis en geen vloerverwarming? Zet thermostaat op 15 graden!
 2. Verwarm alleen kamers waar je veel bent
 3. Ontlucht radiatoren regelmatig
 4. Houd radiatoren vrij en hang er geen gordijnen voor
 5. Doe gordijnen ’s avonds dicht
 6. Houd alle deuren dicht in huis
 7. Douche maximaal 5 minuten
 8. Droog kleding aan waslijn in plaats van in de droger
 9. Zet elektrische apparaten uit en niet op stand-by
 10. Gebruik radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen

Dit kan je beter niet doen

 • Niet gas afsluiten
  Het kan erg slecht zijn voor je gezondheid om het gas af te sluiten. In koude huizen krijgt schimmel namelijk meer kans.

 • Gebruik kaarsen niet als verlichting
  Een paar kaarsen is geen probleem, maar wel als je de hele woonkamer vol zet. Naast brandgevaar komt er veel fijnstof vrij, wat schadelijk kan zijn voor milieu én gezondheid.

 • Haal geen petroleumkachel, stroomkachel, gaskachel of houtkachel in huis!
  Ook dit verhoogt de kans op brandgevaar en er komen schadelijke stoffen vrij. Bovendien zijn elektrische kachels vaak stroomslurpers, gebruik deze daarom zo min mogelijk.

 • Laat ventilatieroosters open
  Om gezond te wonen is het belangrijk dat je je huis goed ventileert. Slechte ventilatie kan bijvoorbeeld leiden tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen. Ook kost het verwarmen van een slecht geventileerd huis meer energie.

Klik hier voor een afbeelding met energiebespaartipsEnergiedisplays 

Een energiedisplay is een klein digitaal hulpmiddel dat inzicht geeft in het energieverbruik in jouw woning. Op het display kan je continu het actuele energieverbruik zien. Een aantal medewerkers van G&O, waaronder Susanne en Taco, heeft het energiedisplay thuis getest. Onze bewoners in Bunschoten, Gooise Meren en Wijdemeren kunnen ook gebruikmaken van een energiedisplay. Neem daarvoor contact op met jouw energiecoöperatie.  

Collega Susanne: ‘Soms denken we thuis dat we weinig energie verbruiken, maar dan schiet ineens de meter in het rood. Na onderzoek bleek dit onze boiler in de keuken te zijn. Die is dan bezig met water verwarmen. Als wij langere tijd van huis gaan zetten we de boiler voortaan uit. Dat inzicht gaf het energiedisplay.’ 

Collega Taco: ‘Het energiedisplay laat makkelijk het totaalverbruik tussen verschillende dagen of weken zien. Het is een toegankelijk middel om je uit te dagen. Bijvoorbeeld: Hoeveel bespaar ik als ik de verwarming een week lang 1 graad lager zet? Omdat je meteen kan zien hoeveel impact je acties hebben, inspireert het je om steeds een stapje verder te gaan.’

Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x