Duurzaam wonen

Meent Aardgasvrij

In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. Daarom is G&O actief haar woningen aan het verduurzamen. In de Hilversumse wijk de Meent maken we in maart 2024 17 woningen aardgasvrij. 

Het project

De Meent ontvang een subsidie van de landelijke overheid. De wijk valt namelijk binnen het landelijk Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). In de Meent staan zowel koop- als huurwoningen van verschillende woningcorporaties. Samen met gemeente Hilversum, woningcorporatie Alliantie, netbeheerder Liander en Stichting Hilversumse Meent zijn we op zoek naar duurzame alternatieven voor gas.

In februari en maart starten met het eerste project, waarbij we 17 huurwoningen aansluiten op een kleinschalig bronnet. Dit is een duurzame warmtetechniek die De Warmte Maatschappij aanlegt. Dit betekent ook dat we de gasmeter in de woning verwijderen en dat huurders niet langer op gas koken.

Zo betrokken we de huurders

In juli 2023 kregen 21 huurders op de Zeggemeent en Biezenmeent van ons een brief, waarin we het project introduceerden. Kort daarna gingen we op huisbezoek om de interesse te peilen in aardgasvrij wonen. Veel huurders bleken geïnteresseerd. In oktober kregen zij een persoonlijk aanbod, met daarbij de keuze kregen om wel of niet mee te doen. We zijn trots dat maar liefst 17 huurders meedoen. Al deze woningen sluiten we in maart 2024 aan op het bronnet.

Duurzaam wonen met bronnet

Na de aansluiting op het bronnet worden de woningen verwarmd zonder het gebruik van aardgas. Het bronnet haalt warmte namelijk uit de bodem en dit komt via water in de woning, waar het met een elektrische warmtepomp verder wordt opgewarmd. Woningen worden zo toekomstbestendig en comfortabeler. Ook is de verwachting dat de energiekosten dalen, afhankelijk van het energiecontract en gasverbruik.

Werkzaamheden en planning

In februari 2024 zijn alle werkzaamheden aan de 17 woningen. Daarna houden we goed in de gaten of alles in orde blijft, de woningen lekker warm of juist koel zijn en huurders tevreden. 

Voordelen voor huurders

De kosten van het warmtenet zijn vrij constant. Huurders weten dus beter waar ze aan toe zijn. Dit in tegenstelling tot de steeds maar weer wisselende gasprijzen. Daarnaast is de kans groot dat de kosten lager zijn dan nu, afhankelijk van het energiecontract en verbruik. Verder kan deze oplossing de woningen ook voor een deel koelen, wat prettig is bij zomerse temperaturen. En tot slot draagt het natuurlijk bij aan een duurzame wereld.

Samenwerking met de gemeente

Sinds 2017 onderzoekt gemeente Hilversum wat er in de Hilversumse Meent nodig is om aardgasvrij te wonen. In 2020 werd het noordelijk deel van de Meent onderdeel van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het Rijk. G&O heeft hier 130 woningen. Meer informatie vanuit de gemeente is te vinden op Meent Aardgasvrij | Bouwen aan Hilversum.


 

 

 

 

 

Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x