Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen » Huurprijs - Puntensysteem (Woningwaarderingssysteem)

Terug naar het overzicht

Wat is het puntensysteem en hoe kan ik zelf de punten en maximale huurprijs uitrekenen?

Het woningwaarderingsstelsel, of anders gezegd het puntensysteem, bepaalt de maximale huurprijs van jouw sociale huurwoning. Het puntensysteem geeft de kwaliteit van een woning in punten weer. Die punten bepalen de maximale hoogte van de huur van je woning. Het puntensysteem heet ook wel het woningwaarderingsstelsel. Elk onderdeel van de woning, zoals oppervlakte en sanitair, krijgt punten. Bij elkaar opgeteld leveren de punten een maximale huurprijs op. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Je kunt zelf de punten en maximale huurprijs van jouw woning uitrekenen met de huurprijscheck van de Huurcommissie. 

Huurprijs te hoog en kom ik in aanmerking voor een huurverlaging?

Als de netto huurprijs (de huur zonder servicekosten) die je betaalt voor jouw woning hoger is dan de maximale huurprijs, dan kun je een huurverlaging voorstellen/aanvragen. G&O beoordeelt dan of je inderdaad voor huurverlaging in aanmerking komt. Als wij hier samen niet uitkomen, kun je de Huurcommissie om een uitspraak vragen.

En geldt het puntensysteem ook voor vrije sector woningen?

Het puntensysteem geldt niet voor woningen in de vrije sector. Bij deze woningen bepalen verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs.

Waar vind ik meer informatie voor de puntentelling?

Je leest meer over de puntentelling op de website van de Rijksoverheid. Ook vind je hierover meer informatie op de website van de Huurcommissie.

Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x