Over de huur

Huurbevriezing

Mogelijk geen huurverhoging in 2025 en 2026

De landelijke politiek heeft plannen om de huren in 2025 en 2026 niet te verhogen. Dat noemen ze huurbevriezing. Op dit moment is het onduidelijk of deze huurbevriezing er ook komt en, als dat zo is, voor wie deze geldt. Daarom informeerden wij vanaf 18 april onze huurders over de huurverhoging volgens de regels die op dit moment gelden. Gaat de huurbevriezing door, dan ontvangen onze huurders hierover bericht. En wordt de huuraanpassing teruggedraaid bij huurders voor wie dit toepassing is. Veelgestelde vragen met antwoorden over de huurbevriezing vind je onderaan deze pagina.

De gevolgen van de huurbevriezing

Het is voor te stellen dat het op een zekere manier een prettige boodschap is: geen huurverhoging. Tegelijkertijd kent de huurbevriezing een andere betekenis. Het betekent namelijk ook:

  • Er komt een rem op de verduurzaming, waarmee we hard werken aan het verlagen van woonlasten voor huurders – op korte én lange termijn.
  • We kunnen minder en langzamer nieuwbouwwoningen realiseren. Juist die woningen zijn keihard nodig voor mensen zonder woning, of die zoeken naar een beter passende woning.
  • Corporaties boeten flink in op het regulier onderhoud van woningen wat ten koste gaat van de huidige huurders.

Verder lezen

Veelgestelde vragen en antwoorden huurbevriezing

Klopt het dat mijn huur niet omhoog gaat?

Dat weten we nog niet. Het kabinet heeft dit inderdaad opgenomen in de plannen. De Tweede en Eerste Kamer moet hier echter nog een besluit over nemen. De verwachting is dat dit voor de zomer definitief duidelijk wordt.

Waarom heb ik een brief gekregen over de huurverhoging als deze niet doorgaat?

Omdat het nog niet definitief is. Het is een voorstel van de coalitie, die nog goedgekeurd moet worden door de Tweede en Eerste Kamer. Als corporatie zijn wij wettelijk verplicht om onze huurders voor 1 mei te informeren over de jaarlijkse huurverhoging. Doen we dat niet, dan mogen we sowieso de huren niet verhogen. Omdat het voorstel van bevriezing nu nog niet duidelijk is, hebben we besloten een brief te sturen met daarin de verhoging volgens de regels die nú gelden. Als de huurbevriezing wordt doorgevoerd, dan wordt ook onze huurverhoging teruggedraaid bij huurders voor wie dit toepassing is.

Wanneer weten jullie of de huurverhoging wel of niet doorgaat?

Dat is aan de landelijke politiek. De Tweede en Eerste Kamer moet hierover formeel een besluit nemen. De verwachting is dat dit voor de zomer van 2025 bekend zal zijn.

Waarom wil de politiek de huren bevriezen?

De politiek heeft de gedachte hiermee huurders tegemoet te komen omdat de woonlasten dan niet stijgen. Maar het ligt veel genuanceerder. Het heeft namelijk grote gevolgen, juist voor huurders en woningzoekenden. Met de inkomsten uit de huur investeren corporaties namelijk volop in onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw. Zonder de jaarlijkse huurverhoging is dat veel minder mogelijk. Dat treft alle bestaande huurders maar ook de vele woningzoekenden. Minder geld betekent minder onderhoud en nieuwe woningen. Terwijl dat juist zo hard nodig is.

Mag de politiek dit besluit zomaar doen?

Nog maar vier maanden geleden maakten corporaties en politiek afspraken over de investeringen van corporaties. Dat deden we in de Nationale Prestatieafspraken. Met het voornemen om de huren te bevriezen, worden die afspraken nu aan de kant gezet. Of dit juridisch mag, wordt momenteel uitgezocht (heeft brancheorganisatie Aedes laten weten in een nieuwsbericht).

Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x