

Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning. Het beste is het om een brand te voorkomen. Lukt dat niet, dan is het belangrijk dat bewoners bij brand snel naar buiten kunnen via een vluchtroute. Sinds een tijd gelden er nieuwe regels voor de brandveiligheid in woongebouwen, zoals flats en appartementencomplexen. Op deze pagina lees je wat dat precies inhoudt. En hoe we samen moeten zorgen voor een veilig gebouw.
De overheid heeft nieuwe regels gemaakt voor de brandveiligheid in woongebouwen. Deze regels gelden ook voor de woongebouwen van G&O. In het kort komt het erop neer dat er geen brandgevaarlijke spullen in algemene ruimtes mogen staan en dat vluchtroutes vrij moeten zijn.
De regels staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving, artikelen 6.15a en 6.23a. De overheid wil hiermee de brandveiligheid in woongebouwen verbeteren. Wij nemen deze regels over. Alle algemene ruimtes in een flat moeten vrij zijn én blijven van spullen.
Wat wel mag:
Al het andere mag niet. Denk aan grotere schilderijen, vuilniszakken of scootmobielen. Spullen die snel branden en veel rook veroorzaken. Door rook kunnen bewoners en hulpdiensten moeilijker door het gebouw. Gebruik daarom alleen meubels of decoratie die niet brandbaar zijn. In potgrond zit ook brandbaar materiaal, dus zet geen planten in de algemene ruimtes.
In 2020 ontstond er een dodelijke brand in een flatgebouw in Arnhem. Een bankstel in de entree van de flat vatte vlam. Dit leidde tot twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden. De brand ontstond op de vluchtroute. Daardoor konden de bewoners niet vluchten via de vluchtroute. Om een soortgelijke situatie te voorkomen, kwam de overheid met de aangepaste wet; Artikel 6.15a Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Bekijk ook de video over dit incident.
je bij een brand maar 3 minuten de tijd hebt om te vluchten?
Bij brand duurt het even voordat de brandweer er is. Je moet dan eerst jezelf redden. Materialen van kunststof en elektrische apparaten maken de brand snel groter. Door de dikke en giftige rook kun je moeilijk zien en ademen. Daarom is het belangrijk om binnen 3 minuten naar buiten of naar je balkon te vluchten.
Bron: Brandweer Kennemerland
Een scootmobiel heeft een accu, daardoor is het brandbaar. Het is volgens de nieuwe wet verboden om een scootmobiel te parkeren op een vluchtroute in een flat. Je mag je scootmobiel alleen parkeren op een speciale, brandveilige parkeerplaats. Heb je geen brandveilige parkeerplaats of stalling? Neem dan contact met ons op. Dan zoeken we samen een oplossing.
G&O heeft in sommige gebouwen stallingsplekken voor scootmobielen. Volgens de nieuwe regels mogen sommige plekken niet meer gebruikt worden. Daarom bekijkt G&O of er veilige stallingen gemaakt kunnen worden. Zodra dat zo is, informeren we bewoners hierover.
Let op: heb je een ander elektrisch vervoersmiddel, zoals een elektrische fiets of step? Dan moet je daar zelf een veilige plek voor regelen. Natuurlijk denken we graag met je mee waar je deze brandveilig neerzet.
Bij brand in een flat moeten bewoners snel naar buiten kunnen via een vluchtroute. Dit is een vooraf bepaalde route om veilig buiten te komen. Een goede vluchtroute is belangrijk voor de veiligheid van bewoners.
Bij brand moeten bewoners en hulpdiensten snel door het gebouw kunnen. Zorg daarom dat gangen, galerijen, trappenhuizen en andere algemene ruimtes vrij blijven. Zet hier niet veel spullen en ook geen grote objecten neer. Gebruik deze ruimtes ook niet als stalling of opslag. Er moet altijd een doorgang van minstens 85 centimeter zijn. Zo kunnen alle bewoners veilig vluchten.
Veel bewoners doen hun best om algemene ruimtes gezellig te maken. Door bijvoorbeeld een plant of een bankje neer te zetten. De regels hiervoor zijn nu veel strenger. Maar gelukkig kun je je woongebouw gezellig maken met objecten van steen, metaal of glas. Dit zijn veilige materialen.
Bekijk hieronder een opsomming van veel voorkomende voorwerpen die wél brandveilig zijn. Deze voorwerpen zijn alleen toegestaan als de doorgang na het plaatsen nog steeds 85 cm of breder is. Twijfel je over wat je wilt neerzetten of ophangen? Onze wijkbeheerders helpen je graag.
De volgende objecten mag je gebruiken, zolang de doorgang 85 centimeter of breder is:
Alle algemene ruimtes moeten vrij zijn van (brandbare) spullen. Wij vragen bewoners van een woongebouw om objecten te verwijderen uit gangen, trappenhuizen, galerijen en entrees. Onze wijkbeheerders controleren in de woongebouwen op brandgevaarlijk voorwerpen en of de vluchtroutes vrij zijn.
Soms zijn regels ingewikkeld. Nog vragen? Neem dan contact op met onze wijkbeheerders. Zij helpen je graag en geven tips. Bel ons op (035) 672 66 99 of stuur een e-mail naar bewonerszaken@gooienom.nl.
In 2020 ontstond er een dodelijke brand in een flatgebouw in Arnhem. Een bankstel in de entree van de flat vatte vlam. Dit leidde tot 2 dodelijke slachtoffers en 2 gewonden. De brand werd zeer snel groter, en er kwam veel giftige rook vrij. De brand ontstond op de vluchtroute. Daardoor konden de bewoners niet vluchten via de vluchtroute. Om een soortgelijke situatie te voorkomen, kwam de overheid met de aangepaste wet; Artikel 6.15a Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Bekijk ook de video over dit incident.
Artikelen 6.15a en 6.23a. Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL): Inhoud Besluit bouwwerken leefomgeving
Wij begrijpen dat deze maatregel niet leuk is. Dat hadden wij liever anders gezien. Maar de veiligheid van onze huurders staat altijd voorop. Daarom moeten we helaas streng zijn.
Ja, dat mag als deze niet groter is dan 0,5 m². Bijvoorbeeld 50x90 cm.
Ja, dat mag als het schilderij niet groter is dan 0,5 m². Bijvoorbeeld 70x70 cm.
Ja, dat mag. Maar alleen als deze van niet-brandbaar materiaal is gemaakt, zoals ijzer of beton. Wil je iets plaatsen? Overleg eerst met ons. Dan weet je zeker dat het brandveilig is.
Ja, dat kan. Er zijn opties die brandveilig én gezellig zijn, zoals met een schilderij. Neem hiervoor wel altijd contact met ons op. Dan bespreken we wat je van plan bent en weet je zeker dat het brandveilig is.
Nee. Plantenbakken en (kunst)planten zijn brandbare spullen. De planten zijn soms droog en daardoor brandbaar. Ook de plantenbakken zijn vaak van brandbaar materiaal zoals kunststof gemaakt.
Ja, dat mag, want ijzer is niet brandbaar. Maar dit mag alleen als de doorgang minimaal 85 cm blijft, nadat het object is geplaatst.
Je mag de spullen altijd houden. Maar deze mag je alleen in je eigen woning of berging bewaren. Wil je de spullen weggooien, maar is het nog bruikbaar voor anderen? Breng het dan naar één van de kringloopwinkels bij je in de buurt.
Dit is alleen toegestaan als een bankje of pot van ijzer of beton is. En de doorgang nog 85 centimeter of breder is. Is dit niet het geval? Dan vragen wij je deze spullen te verwijderen.
Is het niet mogelijk je scootmobiel in je eigen woning te plaatsen? Dan moet je de scootmobiel parkeren op een speciaal daarvoor gemaakte parkeerplaats. Dit is meestal een brandveilige ruimte in je woongebouw. Is er niet zo’n ruimte? Neem dan contact met ons op. Wij denken met je mee voor een oplossing. Is een smallere scootmobiel wenselijk? Neem dan contact op met de gemeente (Wmo).