Striptekenaar Ronald aan het woord

Striptekenaar Ronald aan het woord

'Ik vind het bedenken en tekenen zo leuk, dat er altijd wel iets goeds uit voortkomt!'  

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Striptekenaar Ronald Sinoo heeft het geluk dat hij al 28 jaar van zijn hobby zijn werk kan maken. In de strips van de Ranger Report van het Wereld Natuurfonds kan hij zijn liefde voor de natuur combineren met zijn passie voor striptekenen. Zijn carrière als striptekenaar kwam van de grond door een eerste expositie.

Stripteken als passie én werk

De liefde voor het striptekenen was er al vroeg. ‘Als kind las ik bijna alle strips. Van Asterix en Obelix tot Suske en Wiske. Ik kon me helemaal verliezen in de verhalen. Al snel begon ik met het tekenen van mijn eigen platen en daar ben ik nooit meer mee gestopt,’ vertelt Ronald. In eerste instantie was Ronald niet van plan  professioneel striptekenaar te worden. Hij studeerde af als bioloog en werkte als vrijwilliger bij een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. In zijn vrije tijd tekende Ronald nog graag en per toeval kwam de  eerste baan als striptekenaar op zijn pad: ‘Ik maakte in die periode veel roofvogeltekeningen met krijt. Omdat krijt erg stuift, tekende ik het liefst in de tuin van het bezoekerscentrum. In de weekenden kwamen veel bezoekers kijken naar mijn tekeningen en wat ik aan het doen was. Zodoende werd ik gevraagd te exposeren in het bezoekerscentrum. Op een dag vertelde een bezoeker van de expositie mij dat hij bezig was een kindertijdschrift op te zetten en mij graag als striptekenaar wilde. Dat was super. Ik ging aan de slag en mocht iedere maand twee pagina’s vullen voor het tijdschrift ‘Weet ik!’.’

'Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken'  

Mascotte van het WNF

Een paar jaar werkte Ronald met veel plezier voor ‘Weet ik!’. Het leek hem ook erg leuk voor het WNF te werken en hij nam het heft in eigen hand. ‘Ik had het kindertijdschrift van het WNF gezien en het leek me fantastisch daarvoor te kunnen tekenen. Op een dag ben ik gewoon met mijn strips onder mijn arm naar het WNF gegaan en heb ik voorgesteld strips te maken voor het tijdschrift. Ze waren gelijk enthousiast!’ Bij het WNF zagen ze wel iets in het idee van een strip over een kleine panda en Ronald kreeg de opdracht de mascotte uit te werken. ‘Ik ging naar de dierentuin om de kleine panda te bestuderen en zette zo Hupie op papier.’ Inmiddels is Hupie 25 jaar oud en tekent Ronald nog steeds iedere twee maanden nieuwe avonturen voor de kleine rode mascotte.

'Het maken van een strip is een heel proces, daar kan ik me iedere keer weer helemaal in verliezen!'


Van idee naar stripverhaal

Het maken van een strip is een heel proces. ‘Als het thema van de Ranger Report bekend is, kan ik beginnen. Het is altijd een weg vinden tussen het thema, de wilde dieren en de dagelijkse dingen die kinderen kennen. Het bedenken van de verhaallijn en de grapjes is eigenlijk het leukst. Dit duurt altijd wel een paar dagen. Ik ben blij dat ik een deadline heb, zo word ik een beetje gestuurd. Anders kan ik erover na blijven denken. Als er akkoord is gegeven op het idee kan ik verder met het tekenen van de strip. Daar kan ik me iedere keer weer helemaal in verliezen.’ Of Ronald weleens ontevreden is geweest over een strip? ‘Nee, eigenlijk nooit. Ik vind het bedenken en tekenen zo leuk, dat er altijd wel iets goeds uit voortkomt!

Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x