


Persbericht: Huurders en woningzoekenden de dupe van huurbevriezing
Gooise woningcorporaties: “Huurders en woningzoekenden de dupe van huurbevriezing.”
In de Voorjaarsnota van de coalitiepartijen is aangekondigd om mogelijk de huren in zowel 2025 als 2026 te bevriezen. Wat voor huurders op het eerste gezicht als een financieel voordeel klinkt, heeft grote gevolgen. De Gooise woningcorporaties (verenigd in het Platform Woningcorporaties G&V) roepen de regionale politiek op tot steun. Geen huurverhoging de komende twee jaar heeft ingrijpende gevolgen voor de gehele volkshuisvesting, van woningzoekenden tot zittende huurders.
De gevolgen van de huurbevriezing
Het is voor te stellen dat het op een zekere manier een prettige boodschap is: geen huurverhoging. Tegelijkertijd kent de huurbevriezing een andere betekenis. Het betekent namelijk ook:
- Er komt een rem op de verduurzaming, waarmee we hard werken aan het verlagen van woonlasten voor huurders – op korte én lange termijn.
- We kunnen minder en langzamer nieuwbouwwoningen realiseren. Juist die woningen zijn keihard nodig voor mensen zonder woning, of die zoeken naar een beter passende woning.
- Corporaties boeten flink in op het regulier onderhoud van woningen wat ten koste gaat van de huidige huurders.
Slecht nieuws voor woningzoekenden en huurders
Huurbevriezing is niet alleen slecht nieuws voor corporaties. Vooral woningzoekenden en huurders zijn de dupe. Een gemiddelde huurder zou dit jaar een huurverhoging krijgen van ongeveer 30 euro per maand. Waarbij voor lagere inkomens geldt dat deze altijd voor 2/3 wordt opgevangen door een stijging van de huurtoeslag. Dus netto zou de huurverhoging voor deze huurders ongeveer 10 euro per maand zijn. Corporaties kunnen vervolgens met de huurverhoging investeringen doen en zorgen voor een lagere energierekening en een comfortabele, goed geïsoleerde woning. Het ogenschijnlijke voordeel van de huurbevriezing is met name voor de korte termijn, zeker niet voor de lange termijn.
Investeringscapaciteit verdampt
In een persbericht zei Aedes-voorzitter Liesbeth Spies vorige week het volgende: “Als een van deze plannen doorgaat, kunnen de Nationale Prestatieafspraken (NPA) die we met het kabinet maakten over onze investeringen de prullenbak in. Het is funest voor het vertrouwen dat corporaties hadden om samen met het Rijk, overheden en marktpartijen meer woningen te bouwen en te verduurzamen. Zonder huurverhoging in 2026 verdampt tot 2030 maar liefst € 26 miljard aan investeringscapaciteit. Dit betekent dat de nieuwbouw van 90.000 huurwoningen of de isolatie van 750.000 bestaande woningen niet doorgaan. Deze plannen laten huurders én woningzoekenden in de vrieskou staan.”
Directe gevolgen voor lokale prestatieafspraken en de woondeal
Deze cijfers gaan ook over alle gemeenten in de regio Gooi- en Vechtstreek. Als de plannen uit de Voorjaarsnota doorgaan, dan heeft dit directe gevolgen voor lokale prestatieafspraken en de woondeal in de MRA. Corporaties gebruiken elke euro huur voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw. Zonder huurverhoging worden onze mogelijkheden sterk beperkt. Concrete aantallen berekenen we nu door. Maar we weten dat het om miljoenen euro’s gaat. Miljoenen die we niet kunnen steken in het onderhouden en verduurzamen van sociale huurwoningen. Die we niet kunnen steken in de grote nieuwbouwopgave.
Oproep tot steun
De Gooise woningcorporaties willen voor iedere gemeente een partner zijn om te zorgen voor betaalbare huurwoningen. De woningcorporaties uit de regio Gooi & Vechtstreek zijn van plan de komende jaren veel geld te investeren in onder andere nieuwbouw, verduurzaming en onderhoud. Daarbij is het belangrijk dat we onze financiële continuïteit op langere termijn in de gaten houden. Deze recente ontwikkelingen zetten dit enorm onder druk. Zij roepen de Gooise politiek op om landelijk duidelijk te maken dat zij de middelen keihard nodig hebben om in alle opgaven te voorzien voor betaalbare, passende en duurzame woningen voor alle inwoners in de regio te garanderen. Nu en in de toekomst.