Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Oplichting door slotenmakers
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Oplichting door slotenmakers

Soms brengen slotenmakers torenhoge bedragen in rekening. Hoe vindt u een slotenmaker die een normale prijs rekent? En hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt van een onbetrouwbare slotenmaker? Lees hieronder wat u kunt doen.

U heeft zich buitengesloten en de sleutels liggen binnen. Of uw sleutel breekt af in het slot. Waarschijnlijk belt u zo snel mogelijk een slotenmaker die dit probleem meteen kan verhelpen. Helaas zijn er behoorlijk wat onbetrouwbare slotenmakers actief die misbruik maken van deze (nood)situatie. Na plaatsing van een nieuw slot wordt er soms onverwacht veel geld gevraagd.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Volgens de politie komt oplichting door slotenmakers veel voor. De aanpak en het opsporen van de daders is lastig. De politie wil burgers vooraf waarschuwen voor deze oplichtingspraktijken en heeft een lijst opgesteld met veilige slotenmakers. Een bedrijf dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gebruikt is betrouwbaar en brengt geen gekke bedragen in rekening. Bovendien is een bedrijf dat dit keurmerk gebruikt transparant en overlegt vooraf met de klant wat nodig is en wat de kosten zijn.

Tips

Wat kunt u zelf doen om de kans dat u opgelicht wordt te verkleinen?

Sloten smeren
Het regelmatig smeren van de sloten (bewonersonderhoud) is belangrijk is voor de levensduur. Smeer met daarvoor geschikte middelen als een slotspray of WD40, dus géén kruipolie, grafit, of olijfolie. Deze middelen trekken juist extra vuil aan. Werkt dit niet, neem dan contact op met de Servicedienst.

Reservesleutel bij familie
Laat een reservesleutel achter bij familie of vrienden. Of installeer een sleutelkastje.

Zet een betrouwbare slotenmaker in uw telefoon
Sla een telefoonnummer op in uw telefoon van een betrouwbare slotenmaker in de buurt. Het is makkelijker om een betrouwbare slotenmaker op te zoeken als u geen haast heeft.

Zorg dat u niet alleen bent
Bel als het kan eerst een familielid of vriend, en daarna de slotenmaker. Dan bent u niet alleen als de slotenmaker komt.

Kies een lokale slotenmaker
Schakel een lokale slotenmaker in. Er zijn veel misleidende online en telefonische diensten. Deze staan vaak bovenaan in de lijst van (duur)betaalde advertenties van Google als u slotenmaker in combinatie met uw woonplaats intikt. Zij doen alsof zij de lokale slotenmaker zijn. In de praktijk heeft u vaak met een (landelijk) callcenter te maken. Soms heeft zo’n bedrijf neprecensies op hun website geplaatst.

Betrouwbare slotenmakers zijn vaak kleine bedrijven. Zij kunnen zich over het algemeen geen grote, landelijke advertenties veroorloven op bijvoorbeeld Google. Kijk dus vooral naar de kleinere advertenties of de gratis zoekresultaten die wat lager in de Google resultaten staan en controleer het adres.

Lid van Slotenmakersgilde
Check op de website van het Slotenmakersgilde (NSSG) of een slotenmaker aangesloten is bij dit gilde.

Bekijk meer tips op de website van Omroep Max.

Wat te doen bij oplichting

Bent u opgelicht door een slotenmaker? Dan kunt u een aantal stappen ondernemen. Wij raden u het volgende aan:

  • Doe aangifte of melding bij de politie
  • Dien een klacht in bij het consumentenloket van Autoriteit Consument & Markt
  • Meld fraude bij de fraudehelpdesk
  • Neem contact op met uw bank
  • Vraag bij uw verzekeraar na wat zij voor u kunnen betekenen. Vanuit de rechtsbijstandsverzekering kan er wellicht hulp ingeschakeld worden.

Meer lezen

Lees ook het artikel Pas op voor louche slotenmakers op de website van Politiekeurmerk.nl. en ons eerder verschenen bericht: Deur dicht, sleutel binnen en nu?

Naar het overzicht
x