Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Interview HGO
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Interview HGO

‘We doen het echt sámen

Betaalbaarheid, duuzaamheid, leefbaarheid. Het zijn voorbeelden van onderwerpen waar de Huurdersstichting G&O (in het kort: HGO) advies over geeft. Namens alle huurders aan de directie van G&O. Maar hoe weet de HGO wat andere huurders vinden? En hoeveel invloed heeft de huurdersstichting eigenlijk? Voorzitter Frans Ruijter en bestuurslid Ingrid Schouten gaan in gesprek met elkaar. 

Frans: “Sinds 2017 zet ik me in voor de HGO. Eerst als bestuurslid. En sinds 2022 als voorzitter. Ik vind het belangrijk om iets te doen voor anderen. Ik had al wat ervaring bij andere besturen. Op een moment kreeg ik een briefje in de bus dat de HGO op zoek was naar nieuwe bestuursleden. Toen hoefde ik niet lang na te denken.”

Ingrid: “Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik vind het belangrijk om fijn te kunnen wonen. In huis, in de straat, in de buurt. Dat wil ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor andere huurders. Daar zet ik me graag voor in.”

Frans: “Trouwens, ik zei dat ik al ervaring had als bestuurslid, maar dat is niet nodig om mee te kunnen praten. Het bestuur moet vooral iets kunnen zeggen namens alle huurders, uit alle gemeenten waar G&O actief is. Het is veel belangrijker dat je weet wat er speelt in jouw straat, buurt en plaats en dat je daarover wil meepraten.

Ingrid: “Zeker! We komen ongeveer 1 keer per maand bij elkaar. Dan kan het gaan over iets wat in een bepaalde buurt of plaats speelt. Of de directie van G&O vraagt ons om advies over een bepaald onderwerp.”

Frans: “We hebben echt invloed. De directie vroeg ons dit jaar bijvoorbeeld om advies over huurverhoging. Nou, dat is natuurlijk best een moeilijk onderwerp. Zeker nu. Hier hebben we veel met elkaar en met de directie over gepraat. Het resultaat: wel een huurverhoging, maar lager dan eerst het idee was.”

“We hebben echt invloed.
Er wordt goed naar ons geluisterd.”

Ingrid: “Dat vind ik heel mooi om te zien. Ik huur een huis in Muiderberg dat G&O in 2022 overnam van woningcorporatie Ymere. Sindsdien zit ik bij de HGO. Het contact tussen de directie en de HGO is heel goed. We worden goed op de hoogte gehouden Er wordt naar ons geluisterd. Je merkt het aan alles, we doen het echt sámen.”

Frans: “We sturen op wat we horen en op gevoel. We zijn zelf ook huurders. Maar we zouden met nog veel meer huurders willen praten, om te horen wat zij belangrijk vinden.”

Ingrid: “Daarom willen we ons nog meer laten zien. Dat gaan we doen met heel duidelijke onderwerpen. De komende tijd gaan we het bijvoorbeeld hebben over leefbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. In totaal hebben we 5 thema’s bedacht. Onzegedachten, onze visie, delen we daarna op de website en op Facebook. Daar kunnen alle huurders op reageren.”

Frans: “Exact. En misschien dat we een avond kunnen organiseren. Dan nodigen we alle huurders uit. Met daarna nog de ruimte om even een drankje te drinken samen, voor de gezelligheid. Gewoon even buurten, dat is ook heel belangrijk. Zo hopen we nog meer in gesprek te komen met andere huurders. En misschien ook wel met nieuwe bestuursleden die samen met ons het verschil willen maken.”

Naar het overzicht
x