Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Grootste appartementengebouw G&O binnen een jaar aardgasvrij
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Grootste appartementengebouw G&O binnen een jaar aardgasvrij

Op maandag 8 april ondertekenden woningcorporatie G&O en Linthorst Energy een overeenkomst. Hiermee is een definitieve stap gezet om het grootste appartementengebouw van G&O aardgasvrij te maken. In totaal zijn 194 appartementen en 6 bedrijfsruimten binnen een jaar van het gas af. Alle bewoners gaan er financieel op vooruit en de overlast is minimaal.

Appartementengebouw St. Joseph

Aan de Minckelersstraat in Hilversum ligt het woondienstencentrum St. Joseph. Het is het grootste appartementengebouw van G&O. Behalve de woningen heeft het gebouw ook een wijkcentrum en meerdere voorzieningen, zoals een kapper, tweedehandswinkel en een locatie van Versa Welzijn. Door die voorzieningen kunnen bewoners er lang blijven wonen. In de appartementen wonen voornamelijk ouderen, deels zelfstandig en deels begeleid. Alle appartementen en bedrijfsruimten zijn in het bezit van woningcorporatie G&O.

194 appartementen aardgasvrij

De collectieve gasketel in het St. Joseph was aan vervanging toe. G&O zocht naar een duurzaam alternatief. In Linthorst Energy is een ervaren partner gevonden. Maarten van Gessel, directeur-bestuurder G&O, is bijzonder tevreden: “Met dit project versnellen we de warmtetransitie in onze eigen woningvoorraad. Ook zetten we een flinke stap in onze strategische doelstelling: een CO2-neutrale energievoorzienig voor ons woningbezit in 2050. Maar het mooiste is dat alle huurders erop vooruitgaan, zonder dat ze overlast gaan ervaren. Als G&O kunnen we trots zijn op het feit dat we zoveel draagvlak voor dit project hebben gekregen.”

Alle bewoners gaan erop vooruit

In de wet is vastgelegd dat minimaal 70% van de huurders moet instemmen met een dergelijke aanpassing. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn huurders de afgelopen maanden intensief betrokken. In januari 2024 organiseerden G&O en Linthorst een informatieavond. Hierna ontvingen alle huurders per brief een persoonlijk aanbod. Als laatste was er een inloopavond, waar huurders terecht konden met vragen of voor meer informatie. Duidelijk is dat alle huurders erop vooruitgaan. Afhankelijk van het huidige gebruik varieert dat tussen de enkele tot honderden euro’s per jaar. De minimale instemmingseis van 70% is ruimschoots gehaald.

Minimale overlast en veel zekerheid

Met het tekenen van de aansluit- en exploitatieovereenkomst wordt het St. Joseph binnen een jaar aardgasvrij. Karlijn Wisse, directeur Linthorst Energy legt uit: “Linthorst heeft een eigen warmtepompinstallatie ontwikkeld. Daarmee kunnen we gebouwen zoals het St. Joseph zonder aanpassingen in de woningen aardgasvrij maken. Er blijft nog een gasketel aanwezig voor tijdens onderhoud en storingen. Maar 99% van de benodigde warmte voor de woningen en collectieve ruimtes komt uit de collectieve warmtepompinstallatie.” Linthorst Energy houdt de installatie in beheer en levert warmte aan de bewoners. Daarvoor heeft G&O goede kostprijsvolgende warmtetarieven kunnen afspreken voor nu en de toekomst. Ook zijn er afspraken gemaakt over de dienstverlening. Dit alles geeft huurders gemak en zekerheid. De verwachte oplevering is in januari 2025.

Naar het overzicht
x