Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Groen licht voor duurzaam project De Wandeling
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Groen licht voor duurzaam project De Wandeling

Woningcorporatie G&O en Slokker Vastgoed gaan verder met het ambitieuze nieuwbouwproject De Wandeling. Half april is daarvoor de besluitvorming officieel afgerond. Daarmee kunnen Slokker Vastgoed en G&O verder met het realiseren van 90 betaalbare houten woningen en appartementen. Woningcorporatie G&O gaat de 65 appartementen verhuren. Het nieuwbouwproject ligt aan de Muidertrekvaart, tussen nieuwbouwlocatie De Krijgsman en sportterrein Bredius. De bouw start begin 2025. Anderhalf jaar later worden de woningen opgeleverd.

De Wandeling

Het project begon vanuit een uitvraag (tender) van gemeente Gooise Meren. Slokker Vastgoed won samen met G&O en Dudok Wonen de tender met het plan ‘De Wandeling’. Nadat Dudok Wonen zich in 2023 terugtrok, gingen Slokker Vastgoed en G&O samen verder in het project. In april was de besluitvorming formeel, waarmee de weg vrij kwam voor de realisatie.

Directeur-bestuurder Maarten van Gessel: “Circulariteit staat bij G&O hoog op de agenda. Bij nieuwbouw, zoals nu bij De Wandeling, kiezen we zoveel mogelijk voor circulair en conceptueel bouwen zonder traditionele bouwmaterialen. Bovendien voorziet deze ontwikkeling in de grote behoefte aan betaalbare huisvesting van met name ouderen waar men elkaar ook kan ontmoeten.  Door bewoners voorrang te geven die een betaalbare huurwoning achterlaten komt de doorstroming op gang.”

Ontmoeten, groen en hout

In De Wandeling komen ontmoeten, groen en wonen in hout samen. In de groene omgeving komen kleine en grote wandelpaden. De nieuwe vijver en wadi’s zorgen ervoor dat de omgeving ook in de toekomst het water tijdens zware regenbuien goed kan afvoeren. Ook wordt er biodiversiteit gecreëerd door het landschap natuurinclusief aan te leggen. Alle woningen en appartementen worden volledig in hout gerealiseerd en krijgen een bamboe gevel. Ook zijn de woningen goed geïsoleerd met een A+++ energielabel als resultaat. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik voor de bewoners laag zal zijn

Directeur Slokker Vastgoed Arjan de Vries is ervan overtuigd dat houtbouw de komende jaren flink zal groeien: “Traditionele bouw zal blijven, maar houtbouw groeit snel in schaal en professionaliteit. Wij geloven in de combinatie van betaalbaarheid en circulariteit en ook dat vergelijkbare projecten als De Wandeling gerealiseerd kunnen worden. We hebben dit project inmiddels vertaald naar een concept, genaamd SAM&, zodat het breder inzetbaar wordt, voor meerdere corporaties in het land.’”

Bouwen voor de juiste doelgroep

Behalve duurzaamheid is bouwen voor de juiste doelgroep belangrijk. In totaal komen er 90 woningen. De 25 koopwoningen en 65 huurwoningen zijn verdeeld over vijf woningblokken. Dat zorgt voor veel diversiteit en sociale cohesie. In ieder gebouw komt een gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten en ontmoeting. In Muiden is grote behoefte aan toegankelijke appartementen voor senioren en dit plan sluit dan ook goed aan bij de behoefte van bewoners en gemeente.

Intensief betrokken

In het voortraject zijn inwoners en geïnteresseerden intensief betrokken. Via een online peiling en meerdere inloopavonden konden toekomstige kopers en huurders meedenken over de invulling van het project. Dat ging over onder andere de inrichting van het groen, de invulling van de collectieve ruimten, de brandveiligheid en de geluidsdichtheid. Het resultaat van deze fase is een uitgewerkt plan, waarbij woongenot nu en in de toekomst centraal staat.

Start bouw en inschrijfprocedure

De komende tijd wordt de omgevingsvergunning voor de vier woningblokken aangevraagd. Voor het eerste gebouw van G&O is de vergunning al verleend. Naar verwachting kan in de herfst worden gestart met het bouwrijp maken van de locatie, zodat de bouw begin 2025 kan starten. Oplevering van de eerste woningen zal medio 2026 zijn. Naar verwachting start begin 2026 de inschrijfprocedure via Woningnet.

Meer informatie

Naar het overzicht
x