Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Feest met bewoners Melkfabriek Eemlandia Bunschoten
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Feest met bewoners Melkfabriek Eemlandia Bunschoten

Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, Koelewijn Bouw en Bureau Bos organiseerden woensdagmiddag 31 augustus een eindfeest om een strik om de geslaagde ontwikkeling en restauratie van Melkfabriek Eemlandia te doen. Het feest startte met een aantal officiële handelingen waarbij diverse ‘onthullers’ van de ene naar de andere handeling werden gereden op oude originele tractoren uit de tijd van de Melkfabriek.

Maarten van Gessel (directeur Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken) onthulde voor de huurders twee picknickbanken voor de gezamenlijke tuin. Burgermeester Melis van de Groep onthulde een banner waarop de inrichting van de speelplaats bij de ontwikkelde koophuizen achter de Melkfabriek wordt getoond. Vervolgens werd door Hans Sloof bij de entree van Bureau Bos een gedenksteen aan de restauratie 2021 onthuld. Als laatste opende Cees Hopman een foto-expositie van “De Melkfabriek van destijds” die hangt in de centrale gang van de huurwoningen. Na deze onthullingen was er op het binnenplein een gezellig feest met iedereen die gewerkt heeft aan dit project, de bewoners van de huur- en koopwoningen en de werknemers van Bureau Bos.

Blije en trotse huurders

Een van de nieuwe trotse bewoners is Marloes. Toen ze de advertentie in de krant (de Bunschoter) las, dacht ze: dit is haalbaar voor mij als starter en precies wat ik zoek. Ze vertelt enthousiast: ‘Ik had me ingeschreven omdat dit voor het eerst een goede en haalbare optie was voor mij. Ik ben een trotse inwoner van het dorp Bunschoten-Spakenburg en ken de melkfabriek al mijn hele leven. Heel gaaf dat hier nu allemaal starters wonen!’ Maarten van Gessel is trots: ‘De druk op de sociale woningmarkt is groot. Ik ben blij dat we deze plek met veel historische waarde een noodzakelijk nieuw doel kunnen geven aan starters uit Bunschoten.’

Modern wonen en werken in de sfeer van vroeger

De sfeer van de oude melkfabriek is bij de herontwikkeling en restauratie zoveel mogelijk intact gehouden, zoals de schoorsteenpijp, de hoge raampartijen en de gevelversieringen. Zo is het gebouw dankzij de nieuwe bestemming voor het dorp behouden gebleven. De sfeer van vroeger is gecombineerd met de kwaliteit van nu. De gevels zijn vanaf de binnenzijde goed geïsoleerd en de oude kozijnen zijn vervangen door nieuwe kozijnen met dezelfde karakteristieke stijlkenmerken. Ook zijn de woningen aardgasvrij gerealiseerd. Er is uitmuntend werk geleverd door Koelewijn Bouw. Directeur Maurits van de Geest zegt hierover: “Ik ben trots op onze medewerkers die met veel passie voor dit project echt vakmanschap hebben getoond en geleverd”.

Er wordt weer gewerkt in de Melkfabriek

Naast wonen wordt er ook weer gewerkt in de Melkfabriek door de medewerkers van bureau bos. Deze medewerkers hebben daarvoor al gewerkt aan het project: het ontwerpen en maken van de bouwtekeningen voor de huurwoningen, het kantoor en de koopwoningen. Uiteindelijk werken ze nu zelf in het kantoor, het hoge gedeelte van de fabriek. Het is een prettige werkomgeving geworden waar oude elementen zijn behouden en samengevoegd met moderne. Dit vormt een harmonieus geheel en een professionele werkomgeving. Directeur Jeroen Sloof: “We werken in een pand wat representatief is voor een architectenbureau en waarin we zichtbaar maken wat we kunnen”.  

Alle betrokken partijen kijken terug op een bijzonder en geslaagd project waarmee Rijksmonument zuivelfabriek Eemlandia voor de toekomst werd behouden en waar met plezier gewoond en gewerkt wordt.

            

Naar het overzicht
x