Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Een vrolijke voorjaarstuin maak je zo
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Een vrolijke voorjaarstuin maak je zo

Arend Houtman werkt al 40 jaar als hovenier voor G&O. Hij zorgt ervoor dat de gemeenschappelijke tuinen rondom de complexen van G&O er netjes uit blijven zien. Maar hij denkt ook mee over de aanleg van nieuwe tuinen. Speciaal voor de voorjaarseditie van wonen&zo geeft hij tips voor een bloeiende voorjaarstuin. ‘Een tuin is op z’n best als die het hele jaar kan bloeien. Afwisseling is
daarbij ook belangrijk.'

Goed voor de afwatering

Een groene tuin is volgens Arend goed voor mensen, planten én dieren. ‘Maak je tuin groener met planten, struiken of bijvoorbeeld gras. Schoon regenwater loopt dan makkelijker weg in de bodem. En deze vochtige aarde zorgt dan weer voor verkoeling tijdens hete zomers.’

Tips van de hovenier

1. Je kan op elk moment planten aanbrengen in je tuin. Maar het beste is om dit te doen als je je tuin aanlegt.

2. Plant voorjaarsbloeiers. Dit zijn bloemen die net na de winter uitkomen. Bijvoorbeeld een toverhazelaar. Of een rododendron die een
mooie felle kleur heeft.

3. Bloembollen als tulpen, narcissen, krokussen, blauwe druiven en sneeuwvlokjes kan je het beste planten in het najaar. Vóór de eerste nachtvorst. Hoe meer verschillende bloembollen, hoe vrolijker de tuin!

Aantrekken van bijen en vlinders

Bijen en vlinders zijn belangrijke insecten voor de bestuiving van bloemen. ‘Al het menselijk voedsel is op een bepaalde manier afhankelijk van bestuiving. Daarom is het goed om een aantrekkelijke tuin te hebben voor deze insecten’, vertelt Arend.

1. Plant vlinderstruiken en kattenkruid. Hier komen veel vlinders op af. Daarbij hebben ze ook nog eens een vrolijk kleurtje!

2. Vlinders en bijen komen af op planten waar zichtbare bloemen te zien zijn. Dit zijn voornamelijk geraniumsoorten. Deze komen in alle kleuren voor, behalve in het geel en oranje.

3. Bijen en vlinders zijn je ook dankbaar als je akeleibloemen in je tuin plant. De punt van de kroonblaadjes wordt namelijk gevormd door een honingklier. Daar smullen bijen en vlinders van!

4. Zorg ervoor dat deze planten en of bloemen op tijd uit komen. Zodra het rond de 11 graden is, komen de meeste bijen hun nestje namelijk al uit. Op zoek naar bloemen.

Naar het overzicht
x