Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
10 tips om je huis veilig achter te laten tijdens vakantie
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

10 tips om je huis veilig achter te laten tijdens vakantie

Het is zomer! De tijd om er op uit te trekken. Misschien heb je vakantieplannen en ben je wat langer weg van huis? Daarom geven we graag een paar tips om je huis veilig achter te laten als je op vakantie gaat.

1. Verberg waardevolle spullen

Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen als je op vakantie gaat. De beste manier om waardevolle spullen veilig op te bergen is in een kluis. 

2. Deuren en ramen op slot

Sluit de deuren en ramen voordat je vertrekt. Controleer alle sloten goed. Denk ook goed na over de ramen in bijvoorbeeld de wc of op de zolderkamer. 

3. Doe alsof je thuis bent

Hoe opgeruimder het huis, hoe meer het lijkt alsof je niet thuis bent. Laat daarom bijvoorbeeld een krant opengeslagen liggen op de tafel of zet je schoenen bij de bank neer.

4. Houd contact met de buren

De buren kunnen je goed helpen wanneer je op vakantie bent. Je kunt een voorstel doen om op elkaars huis te letten. Dit betekent: de post uit de brievenbus halen, een oogje houden op je huis of de plantjes water geven.

5. Een fris huis

Het is natuurlijk fijn om fris thuis te komen! Zorg ervoor dat je voor vertrek, het toilet goed doortrekt, afvoerputjes schoonmaakt, prullenbakken leeg maakt en zorgt voor genoeg ventilatie in het huis.

6. Duurzaam vertrekken

Controleer of alle stekkers uit de stopcontacten zijn. Zo voorkom je verbruik van energie. Controleer daarnaast ook of de kookplaat/gasfornuis uitstaat en de verwarming op een lage stand staat.

7. Timer op lampen

Om ervoor te zorgen dat je huis bewoond lijkt, kun je voor de lampen in huis een timer zetten zodat de lampen op bepaalde tijdstippen aan- en uitstaan.

8. Houd gordijnen open

Zorg ervoor dat gordijnen, rolluiken of eventuele andere vitrage niet volledig gesloten zijn. Anders wek je de indruk dat je weg bent. Laat dus de gordijnen lekker open staan!

9. Nee/nee-sticker

Plak een nee/nee-sticker op de brievenbus. Dit voorkomt reclamefolders in de brievenbus waardoor de kans op een volle brievenbus vermindert. Daarnaast kunnen de buren altijd een handje hierbij helpen.

10. Ruim opstapjes op

Uit cijfers van Centraal Bureau van Statistiek blijkt dat 80% van de inbraken door gelegenheidsinbrekers worden gepleegd. Dit doen de inbrekers door bijvoorbeeld te zoeken naar containers, tuintafels enzovoort. Zorg er dus voor dat je tuingereedschap goed opgeborgen ligt en alle mogelijke opstapjes in de schuur liggen. En vergeet natuurlijk niet de schuur op slot te doen.

Naar het overzicht
x