Nieuwsarchief
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Woningcorporaties staan op tegen woningnood
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Woningcorporaties staan op tegen woningnood

Meer dan 180 woningcorporaties hebben bezwaar ingediend tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Zij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting. Ook Het Gooi en Omstreken doet mee aan deze actie.

Woningnood
In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook in onze regio's zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen. Directeur-bestuurder Maarten van Gessel: 'Geld van onze huurders is bedoeld om nieuwe woningen van te bouwen en om bestaande woningen te onderhouden en te verduurzamen. Dit moet niet gebruikt worden voor het spekken van de staatskas.'

Belastingen
Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

Bezwaar
Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.

Naar het overzicht
x