Nieuwsarchief
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Vroeg Eropaf: Mensen met schulden sneller en beter helpen
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Vroeg Eropaf: Mensen met schulden sneller en beter helpen

Vanaf vrijdag 1 maart werken de gemeente Hilversum en de woningcorporaties Dudok Wonen, de Alliantie en Het Gooi en Omstreken samen om mensen met schulden beter en sneller te helpen. Vandaag, donderdag 28 februari, ondertekenden wethouder Annette Wolthers en de directeur-bestuurders van de drie Hilversumse woningcorporaties het convenant ‘Vroeg Eropaf’.

Vroeg signalering doet erger voorkomen
Wethouder Werk en Inkomen Annette Wolthers: “Met het convenant spreken de partijen af dat zij actief hulp bieden aan mensen met geldproblemen. Als huurders een betalingsachterstand oplopen, melden de woningcorporaties dit op basis van afgesproken criteria bij de gemeente, zodat de gemeente snel én op maat hulp kan bieden. Zo voorkomen wij samen dat schulden te ver oplopen en haast onoplosbaar worden.”

Samenwerking is cruciaal
Volgens Harro Zanting (Dudok Wonen) is samenwerking tussen de woningcorporaties en de gemeente cruciaal voor het slagen van deze aanpak. “We hebben elkaar echt nodig om goede resultaten te bereiken”. “We ondertekenen dit convenant omdat VEOA een beproefd concept is om te voorkomen dat achterstanden verder oplopen. We zien dat schulden een belemmering kunnen vormen voor maatschappelijke participatie. Door vroeg signalering streven we naar een adequate aanpak voor dit maatschappelijke probleem.” Aldus Anne Oosterbaan (de Alliantie Gooi en Vechtstreek). Maarten van Gessel (Het Gooi en Omstreken) voegt daaraan toe: “Door samen op te trekken voorkomen we hoger oplopende schulden, worden huurbetalingen hervat en ontruimingen voorkomen.”

Dankzij Vroeg Eropaf schuldenvrij
Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat mensen met schulden hulp zoeken. Hoe langer iemand schulden maakt, hoe ingewikkelder het vaak wordt om deze op te lossen. Voor beginnende schulden is vaak wel een oplossing, maar voor schulden die al langer bestaan, is dat niet het geval. Omdat mensen vanuit schaamte vaak geen melding maken van hun schulden, is dat een probleem. Dat willen we dus met ‘Vroeg Eropaf’ voorkomen. Zo vroeg mogelijk handelen. Hilversum is niet de enige gemeente die de aanpak Vroeg Eropaf hanteert. De gemeente Amsterdam en Uithoorn zijn hier ook al mee van start gegaan.

Fotografie: Margot Brakel Fotografie

Naar het overzicht
x