Nieuwsarchief
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Loden waterleidingen
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Loden waterleidingen

In de media is er veel aandacht voor de mogelijke aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen in gebouwen en woningen van vóór 1960. Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heeft u meer informatie nodig? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

1. Wat is er aan de hand?

Het RIVM en de Gezondheidsraad hebben een rapport uitgebracht over lood in het kraanwater. Dit kan ongezond zijn voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Lood kan in het drinkwater komen via loden waterleidingen in woningen en gebouwen die vóór 1960 gebouwd zijn. In oudere buurten is de kans dus groter dat er lood aanwezig is dan in nieuwere buurten. Vanaf 1960 zijn er geen loden leidingen meer gebruikt in de bouw. Tegenwoordig gebruiken we koper of kunststof.

2. Zitten er loden leidingen in mijn huis?

Als u in een huis woont van ná 1960, dan zijn er geen loden waterleidingen aanwezig. Is het huis van vóór 1960? Dan is de loden waterleiding vaak al vervangen door ons met groot onderhoud, woningverbetering, renovatie of als de woning leegkomt. Soms weten we dat zeker, soms niet. Daarom brengen we dat nu in kaart.

Is uw woning van vóór 1960 en vermoedt u dat u loden leidingen heeft? Neem dan contact met ons op en dan kijken we welk onderhoud er in het verleden gedaan is en of er extra onderzoek nodig is. 

3. Hoe doet Het Gooi en Omstreken onderzoek?

Op dit moment doen we onderzoek naar al onze woningen. We sporen gegevens op om meer te weten te komen. Hoeveel woningen zijn er van vóór 1960? Welke onderhoudswerkzaamheden hebben er de afgelopen tientallen jaren bij die woningen plaatsgevonden? Zijn loden waterleidingen toen vervangen? Hierdoor krijgen we een goed totaalbeeld. 

4. Zit er lood in woningen van Het Gooi en Omstreken?

Bij hoge uitzondering komen we soms een enkele loden waterleiding tegen bij een woning waar geen groot onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd en waarbij de bewoner er vaak al tientallen jaren woont. In dat geval vervangen we de loden waterleiding direct.

Verder zijn er de laatste tien jaar géén loden leidingen in onze woningen ontdekt tijdens het uitvoeren van groot onderhoudswerkzaamheden. Voor de zekerheid onderzoeken we op dit moment wel ons woningbezit van vóór 1960 om zo een goed totaalbeeld te krijgen.

5. Wat kan ik zelf doen?

Als u hier vragen over heeft dan kunt u contact opnemen met onze collega’s van de Servicedienst via (035) 621 08 88. Voor vragen over gezondheid en lood, dan kunt u contact opnemen met de GGD in uw regio. GGD Gooi en Vechtstreek is te bereiken via (035) 692 62 22 en inwoners uit Bunschoten en Baarn kunnen contact opnemen met GGD Utrecht via (030) 608 60 86. 

Naar het overzicht
x