Veelgestelde vragen » Wateroverlast
In mijn kelder/kruipruimte staat water, kunnen jullie daar wat aan doen?
Nee, dat heeft helaas weinig zin. Als je het water nu wegpompt, dan komt het toch weer terug. Net als de grond rondom en onder je huis, neemt ook de muur van de fundering (in de grond onder je huis) water op. Nu het grondwater zo hoog staat is het niet te voorkomen dat kelders en kruipruimtes nat worden. Als het waterpeil weer daalt, dan moet het water vanzelf wegtrekken en de kelder/kruipruimte weer drogen.
Is het erg dat er water staat in mijn kelder/kruipruimte?
Het is natuurlijk niet fijn, maar het kan ook niet meteen kwaad. Zolang de kelder of kruipruimte maar weer droogt als de wateroverlast voorbij is (anders zit er misschien ergens een lekkage). Dat kan nog wel even duren trouwens, maar een kelder of kruipruimte kan hier dus tegen.
Mag ik het water wegpompen of afzuigen?
Dat mag, maar heeft waarschijnlijk niet veel zin. De kans is groot dat het weer terugkomt, totdat het waterpeil in de grond weer zakt.
Ik heb elektra in mijn kelder, kan dat kwaad?
Als het water zo hoog staat dat het bij elektra of een stopcontact komt, neem dan zo snel mogelijk contact met G&O op. Heb je zelf elektra in de kelder gemaakt? Haal die dan zo snel mogelijk weg.
Ik heb een koelkast of spullen in mijn kelder staan die niet nat mogen worden, wat nu?
Spullen die niet nat mogen worden kun je het beste weghalen. Een kelder is geen goede plek voor spullen die niet tegen vocht kunnen. Een kelder kan namelijk altijd nat worden. Gebruik de kelder dus niet als plaats om spullen neer te zetten die droog moeten blijven.
Doordat mijn kelder nat is, zijn er spullen kapotgegaan. Krijg ik hiervoor een vergoeding of ben ik hiervoor verzekerd?
Nee. Een kelder kan altijd nat worden en is dus niet geschikt voor spullen die niet tegen vocht kunnen. Je krijgt dus geen vergoeding voor spullen die nat geworden zijn in de kelder. Heb je een inboedelverzekering? Dan kun je daar vragen of je voor schade aan spullen in de kelder verzekerd bent. Maar de meeste verzekeraars dekken schade door vocht in de kelder niet (met dezelfde reden als je hierboven leest).
Hoort G&O ervoor te zorgen dat mijn kelder/kruipruimte droog is?
Nee, bij ‘normale omstandigheden’ hoort de kelder/kruipruimte droog te zijn. Maar bij een hoge waterstand is het niet te voorkomen dat een kelder/kruipruimte nat wordt omdat we te maken hebben met een ruimte onder de grond. Dat is vervelend, maar dus niet te voorkomen. Een kelder/kruipruimte is niet 100% waterdicht en als het hier nat is, wordt het dus ook niet gezien als een gebrek. De kelder (of kruipruimte) is ook geen ‘verblijfsruimte’ zoals bijvoorbeeld de kamers in je huis.
Als het water straks weg is, worden de muren van mijn kelder dan opnieuw geschilderd?
Nee. Als het water weg is en je wilt dat de muren geschilderd worden, dan moet je dat zelf doen*. Dat geldt ook voor het herstellen van een eigen vloer (bijvoorbeeld vloerbedekking of laminaat). Als er echt bouwkundige schade is aan de muur, aan de betonvloer of aan de trap, neem dan contact met ons op.
* Dit is vastgelegd in wetsartikel ‘besluit kleine herstellingen’, waarin de verdeling van onderhoud staat tussen huurder en verhuurder. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-huren/vraag-en-antwoord/welke-kosten-zijn-voor-de-huurder-en-welke-voor-de-verhuurder
Wanneer moet ik contact opnemen met G&O?
Als er nu water in jouw kelder of kruipruimte staat, dan hoef je geen contact op te nemen. Wanneer wel?
- Als het weer een paar weken droger is en het grondwater is gezakt en het blijft toch nat in de kelder of kruipruimte.
- Als er water dicht in de buurt van elektra of een stopcontact komt.
- Als het water helemaal weg is en er veel schade is aan de trap, de muren of de betonvloer (schade aan een eigen vloer of aan behang vallen hier niet onder).
Klik hier voor ons contactformulier.