Veelgestelde vragen » Veilig wonen
Mijn rookmelder gaat af, wat moet ik doen?
Volg onderstaande stappen:
- Controleer elke ruimte in de woning. Kijk of er geen brand of rook in de woning is.
- Is er geen brand of rook? Controleer dan of de batterij leeg is. Of dat er stof in de rookmelder zit. Verwijder het stof met een stofzuiger.
- Blijft de rookmelder piepen? Vervang dan de batterij. Let op: bij sommige type rookmelders kan dit niet. Wissel dan de rookmelder om op ons kantoor.
- Gebruik de testknop om de rookmelder te testen.
Werken deze stappen niet? Bel ons via (035) 672 66 99.
Wanneer kan er asbest in mijn woning zitten?
Asbest komt soms voor in huizen die gebouwd zijn voor 1994. Asbest is vaak ongevaarlijk. Lees meer hierover in de folder Asbest.
Ik ruik gas, wat moet ik doen?
Volg onderstaande stappen:
- Voorkom dat er vuur of vonken ontstaan. Let op: ook het omzetten van een lichtschakelaar kan een vonkje veroorzaken.
- Open alle deuren en ramen.
- Controleer of het gasstel uitstaat.
- Ruik je nog steeds gas? Sluit dan de hoofdkraan. Die zit in de meterkast.
- Bel onze Servicedienst via (035) 621 08 88. Of bel je eigen energiemaatschappij.
Kan Legionella ontstaan in mijn waterleiding?
In waterleidingen kan de Legionellabacterie zich bij hogere temperaturen ontwikkelen. Hij groeit in stilstaand water bij een temperatuur tussen de 25º en de 50º Celsius. Vaak zit de Legionellabacterie in de waterleiding zonder dat je er ook maar iets van merkt of dat er een gezondheidsgevaar is bij het drinken. Alleen de nevel kan bij sterke concentratie een gezondheidsrisico vormen. G&O doet er alles aan om ervoor te zorgen dat Legionella in je woning weinig kans krijgt.
Hoe voorkom ik Legionella?
Ben je langer dan een week weg uit je woning? Sluit dan het water af en tap water af. In een lege leiding kan geen Legionellabacterie groeien. Is dit niet mogelijk? Doe dan het volgende bij thuiskomst:
- Zet de kraan met koudwater aan voor 5 minuten.
- Leg de douchekop op het putje en zet de warmwaterkraan open. Zorg ervoor dat het raam of ventilatierooster geopend is. Als het water boven de 60° Celsius komt, worden alle bacteriën gedood.
- Zet de wastafelkraan in de badkamer een stukje open.
- Verlaat meteen de badkamer en zorg ervoor dat tijdens het spoelen niemand naar binnen kan.
- De overige kranen in de woning 5 minuten open zetten.
- Het toilet doorspoelen.
Waarom krijg ik een rookmelder van G&O?
Rookmelders zijn onmisbaar in het brandveiliger maken van woningen. Alle (huur-)woningen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2022 voorzien zijn van rookmelders. De Rijksoverheid heeft dit verplicht gesteld voor gebouweigenaren van de bestaande woningen. Rookmelders waren al verplicht in nieuwbouwwoningen die gebouwd zijn vanaf 2003. Nu moeten dus ook woningen die voor die tijd gebouwd zijn, voorzien worden van rookmelders.
Plaatst G&O koolmonoxidemelders?
G&O plaatst geen koolmonoxidemelders omdat wij geen woningen hebben met een open verbrandingstoestel (bijvoorbeeld keukengeisers). Als bewoner ben je vrij om zelf een koolmonoxidemelder(s) aan te brengen. Let op: je bent dan zelf verantwoordelijk voor het onderhouden van de koolmonoxidemelder(s). Tips waar je het beste een koolmonoxidemelder kan plaatsen? Lees ze hier.
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide is gas. Het is gevaarlijk omdat je het niet ruikt, proeft of ziet. Koolmonoxidevergiftiging kan een ziekenhuisopname tot gevolg hebben. Soms overlijden mensen. De eerste verschijnselen van een vergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid en verwardheid.
Hoe komt koolmonoxide vrij?
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of benzine. Het kan ontstaan door een verkeerd geïnstalleerde/kapotte kachel, geiser, cv of combiketel. Verkeerde stookgewoonten kunnen ook de oorzaak zijn.
Hoe kan ik koolmonoxide voorkomen?
Zorg voor een goede ventilatie. Ook als het koud is. Voor de verbranding van gas is namelijk zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt zich koolmonoxide.
Verder kan je eventueel zelf een koolmonoxidemelder plaatsen. Die geeft een alarm als er teveel koolmonoxide in de ruimte is. Let op: een gewone koolmonoxidemelder waarschuwt niet bij rook.