

Aandacht voor duurzaamheid! In ons nieuwe kantoor is op vele fronten rekening gehouden met duurzaamheid. Op deze pagina vind je alle specificaties.
Voor de toekomstige generaties
Door het toepassen van een klimaatplafond kunnen we het gebouw verwarmen met lagere temperaturen en vindt koeling op een efficiëntere manier plaats. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en helpt om op termijn af te stappen van fossiele brandstoffen.
In het ontwerp van de ruimten en de installaties is rekening gehouden met flexibiliteit. Met minimale aanpassingen kan een ruimte een andere functie krijgen. Dit zorgt ervoor dat de indeling toekomstbestendig is en voorkomt verspilling van grondstoffen.
In de koelinstallatie van het kantoor wordt water gebruikt in plaats van chemische koelmiddelen.
Ventilatie van grote ruimtes gebeurt vaak met een luchtbehandelingskast. In dit kantoor is deze kast hergebruikt. Dit voorkomt verspilling van grondstoffen. Later wordt hier nog een warmtepomp aan toegevoegd.
Alle nieuwe verlichting is uitgevoerd in LED. Deze verbruiken minder stroom dan normale lampen. De verlichting gaat aan zodra er beweging is. Daarmee voorkomen we verspilling van energie.
De tapijttegels waar huurders en medewerkers op lopen hebben het Cradle to cradle – Silver certificaat. Dat betekent dat het voor bijna 50% uit gerecycled materiaal bestaat. En aan het einde van de levensduur is het 100% te recyclen. De EcoBase tapijtrug bevat gemiddeld 80% geupcyclede kalk die afkomstig is van een plaatselijk waterleidingbedrijf. De oude tapijttegels zijn deels verwijderd en opnieuw gebruikt in de kelder.
De PVC vloerafwerking bestaat uit 40% gerecycled materiaal. De leverancier gebruikt voor de printprocessen drukinkten op waterbasis zonder organische oplosmiddelen.
De toegepaste schoonloopmatten waar huurders en medewerkers op lopen zijn gemaakt met Econyl. Dit is een nylon gemaakt van oude visnetten. Het tuftdoek is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Door het toepassen van goede schoonloopmatten wordt bespaard om schoonmaakkosten en gaat de vloerafwerking langer mee.
De wandtegels in de toiletruimten hebben het Cradle to Cradle – Gold certificaat. Dat betekent dat bij de productie van de tegels is gelet op het gebruik van grondstoffen, in hoeverre het gerecycled kan worden, energieverbruik, waterbeheer en de arbeidsomstandigheden bij het produceren.
De stoffering in het ‘huisje’ in de entree bestaat uit gerecycled vilt. Dit materiaal is gemaakt van textieloverschotten van de IKEA die anders verbrand zouden worden.
De oude systeemwanden en kozijnen uit het kantoor werden gedemonteerd. Deze zijn nu in de kelder gebruikt voor het creëren van verschillende opslagruimten.
De nieuwe systeemwanden zijn CO2 neutraal geproduceerd. De gebruikte grondstoffen voldoen aan Dubokeur (meest milieuvriendelijk) en het ‘Cradle to Cradle’ principe. Dat betekent dat het product opnieuw grondstof wordt voor het volgende product.
Het kantoorgebouw is voorzien van 111 zonnepanelen. Jaarlijks wekken deze gemiddeld 33.000 kWh aan elektra op. Dit staat gelijk aan het gemiddeld elektraverbruik van 10 huishoudens.
Er zijn in totaal 16 laadpunten voor elektrische auto’s aangebracht. Deze zorgen voor het opladen van de 8 elektrische bestelbussen en de 6 elektrische poolauto’s.
Door het hele kantoor heen wordt beplanting aangebracht. Waar mogelijk krijgt de bestaande beplanting een nieuwe plek in het kantoor. De beplanting draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Dit is uitgevoerd door Hoogendoorn Projectbeplanting. Zij zorgen ook voor het onderhoud van de beplanting. Onderdeel van deze samenwerking is dat namens G&O een stukje regenwoud in Costa Rica geadopteerd is.
De laptoptafels in het kantoor hebben een tafelblad dat is gemaakt van materiaal dat normaal wordt weggegooid. Ze zijn gemaakt van oude witte jeans dat wordt verzameld en na een recycleproces wordt verwerkt tot een tafelblad.
De meeste vergadertafels zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd hout. Dat heeft een lange levensduur. De fabrikant plant daarnaast voor elke geproduceerde tafel een nieuwe boom in samenwerking met Staatsbosbeheer.
Voor de inrichting is op verschillende plekken PET Felt als materiaal toegepast. Je ziet dit terug in bepaalde stoelen, bureauschermen, hanglampen en wandbekleding. PET Felt is een duurzaam materiaal dat is gemaakt van gerecyclede PET flessen. Het draagt ook gelijk bij aan een betere akoestiek in de ruimte.