Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Woningen in Bussum krijgen vanaf 1 juli circulair glas
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Woningen in Bussum krijgen vanaf 1 juli circulair glas

Bij glasschade worden woningen in Bussum vanaf vrijdag 1 juli op een circulaire manier gerepareerd. Hiervoor slaan Het Gooi en Omstreken en GSF Glasgroep uit Hilversum de handen ineen. Het glas komt uit gesloopte of gerenoveerde gebouwen en krijgt in de circulaire glasfabriek van GSF een tweede leven. Deze samenwerking is de start van de circulaire glaseconomie. En Het Gooi en Omstreken heeft de primeur om als eerste woningcorporatie hier gebruik van te gaan maken.

Samenwerking

Dit werd officieel gevierd op dinsdag 21 juni. De samenwerkingsovereenkomst werd heel toepasselijk ingelijst in een ruit van circulair glas. Het winnen van nieuwe grondstoffen om nieuw glas te maken, behoort nu tot het verleden. Glas dat anders zou worden weggegooid, krijgt een nieuwe bestemming. In de circulaire glasfabriek van GSF Glasgroep demonteren ze het bestaande isolatieglas, maken ze de glasbladen schoon en produceren ze hiermee nieuwe glaselementen, voor klanten als Het Gooi en Omstreken.

Glas hergebruiken

‘Het productieproces van GSF spreekt ons enorm aan. Van oud glas nieuw glas maken’, zegt manager vastgoed Rob Steur van Het Gooi en Omstreken. ‘Voor het maken van glas is veel energie nodig en dat voorkomen we nu. Een mooi idee dat we het oude glas uit onze woningen kunnen hergebruiken.’

Nieuwe productiemethode

‘Wij waarderen het dat Het Gooi en Omstreken het aandurft om een compleet nieuwe productiemethode te omarmen en circulair glas een kans te geven’, zegt directeur Maarten Rood van GSF Glasgroep. Het circulaire isolatieglas – isoMAX beglazing – is niet te onderscheiden van traditioneel glas. Het is geproduceerd onder CE-keur en heeft 10 jaar garantie tegen lekslag.’ Rob Steur: ‘Het spreekt me enorm aan dat Maarten met zo’n frisse blik naar dit product kijkt.’

Flinke besparing

Bouwmaterialen zijn een grote bron van afval. Glas staat met 266 kiloton op de vierde plek als het om CO2-uitstoot gaat. Afhankelijk van de toegepaste glassoort verwacht GSF Glasgroep tussen de 42 en 95 procent CO2 te besparen met circulair glas. De twee bedrijven uit Hilversum lopen voorop om de wereld een stukje duurzamer te maken. Dat is ook nodig, want Nederland wil in 2050 een circulaire economie hebben.

 

Naar het overzicht
x