Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Wat kunt u zelf doen tegen hitte in huis?
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Wat kunt u zelf doen tegen hitte in huis?

De afgelopen zomers hadden we flink wat hete en droge weken. Gelukkig zijn er best wat manieren om slim om te gaan met hitte in huis. We informeren u graag over een aantal effectieve maatregelen.

Doe rustig aan bij hitte

Als het lang warm is, bent u sneller moe. Maar ook kunt u duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Maak u vooral niet druk. Stel bijvoorbeeld het stofzuigen gewoon een keertje uit.

Lucht uw huis 's ochtends en 's avonds 

's Ochtends en 's avonds is het een stuk koeler dan overdag. Zet daarom in de vroege en late uurtjes ramen en deuren tegenover elkaar open. Zo kan het even lekker doorwaaien. Zorg ook dat er 's nachts koele lucht binnenkomt. Zet ventilatieroosters open of ramen op een kier. Heeft uw huis mechanische ventilatie? Zet overdag de ventilatieroosters aan de zonkant dicht en aan de koele schaduwkant open. Zo haalt u minder warme lucht in huis.

Houd zonneschijn tegen

Heeft u een zonnescherm of rolluiken? Doe ze overdag naar beneden. Zonnewering aan de buitenkant werkt het beste tegen hitte. Maar ook door gordijnen, rolgordijnen, lamellen of shutters dicht te doen, houdt u het zonnetje buiten.

Ga met groen voor meer koelte

Ook met natuurlijke beschutting kunt u zorgen voor een koeler huis. Met planten tegen de buitenmuur of een struik of boom voor uw huis, zorgt u voor schaduw. Een boom houdt uw huis 's zomers koel en laat in de winter het zonlicht door. Denk bijvoorbeeld aan leibomen voor het raam. Beplanting zorgt ook voor een koelere tuin. Tegels en bestrating rondom het huis houden hitte lang vast. Denk er dan ook over na wat 'groen' te planten. Zo bent u voorbereid op een volgende warme zomer.

Zet apparaten uit

Lampen, stofzuigers, televisies, ovens en laptops warmen op bij gebruik. Zet ze daarom uit als het even kan. Maak bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van lasagne in de oven. Dat scheelt al snel een graadje. Droog de was niet in de droger, maar op een wasrek. Heeft u buiten genoeg ruimte? Op een ouderwetse droogmolen wappert de schone was met dit weer razendsnel droog.

Maak een goedkope 'airco'

Met een ventilator of airco bant u hitte uit huis. Een ventilator gebruikt meestal niet zo veel stroom. Maar een airco wel. Die is daarom vaak een stuk duurder in gebruik. U kunt ook uw eigen goedkope en energiezuinige airco maken. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor uw ventilator. De ventilator koelt op deze manier de lucht. Dit zorgt voor een heerlijk frisse luchtstroom.

Een ventilator is natuurlijk heel fijn bij hitte. Maar let goed op stof op uw ventilator als u een tijdje niet bent thuis geweest. Of wanneer u de ventilator al even niet heeft gebruikt. Stof op een ventilator kan brand veroorzaken.

Plak geen folie op ruiten

Overweegt u om folie op de ruiten te plakken? Een thermische breuk kan in alle soorten glas ontstaan. Een thermische breuk komt vaak door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Bijvoorbeeld als de zon er een tijdje op schijnt. Door het plakken van folie op een raam wordt de kans op een thermische breuk soms groter. Plak daarom geen folie op de ruit.

 

Naar het overzicht
x