Opvang Oekraïense vluchtelingen
De komende tijd wordt een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Volgens het kabinet moet Nederland zich daarom voorbereiden op grootschalige opvang. Veel veiligheidsregio’s en gemeenten zijn hier al volop mee bezig. Gemeenten en woningcorporaties zoeken samen met maatschappelijke partners naar mogelijkheden voor huisvesting. Hoe werkt de opvang van vluchtelingen? En wat kunt u doen als u zelf overweegt om iemand tijdelijk in huis op te nemen? Lees hieronder meer.
Wie heeft welke rol?
Rol veiligheidregio’s
De 25 veiligheidsregio’s die Nederland telt, hebben een coördinerende rol in de opvang van vluchtelingen. Zij hebben van het kabinet de opdracht gekregen op korte termijn 2000 opvangplekken per regio te realiseren.
Rol gemeenten
Gemeenten hebben de taak om voor voldoende geschikte opvanglocaties te zorgen. Uitgangspunt is dat grotere gemeenten meer mensen woonruimte bieden dan kleinere gemeenten.
Rol woningcorporaties
Voor de huisvesting en noodopvang van vluchtelingen kunnen gemeentes een beroep doen op woningcorporaties. Maar ook bijvoorbeeld op AZC’s, commerciële verhuurders en projectontwikkelaars.
Wat doet Het Gooi en Omstreken voor de vluchtelingen uit Oekraïne?
Het Gooi en Omstreken vindt het belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen onderdak krijgen. Bovendien vinden we het belangrijk dat wij de vele woningzoekenden en mensen die (tijdelijk) van ons huren niet benadelen. In de praktijk betekent dat dat we zoeken naar aanvullende woonruimte. Bijvoorbeeld leegstaande panden omdat er een grote renovatie gepland is. Maar dat kan bijvoorbeeld ook de versnelde bouw van (tijdelijke) woningen zijn. Samen met de gemeente, maatschappelijke partners én inwoners willen we er alles aan doen om deze mensen te helpen.
Kan ik als huurder tijdelijk vluchtelingen in huis nemen?
Steeds meer mensen nemen Oekraïense vluchtelingen in huis. Ook wij krijgen telefoontjes van huurders die een vluchteling uit Oekraïne in huis op willen vangen. Het is uiteraard mogelijk om een Oekraïense vluchteling tijdelijk een logeerplek aan te bieden.
Algemene huurvoorwaarden
Wel wijzen wij onze huurders op onze algemene huurvoorwaarden. Zo mag er geen overlast voor andere bewoners ontstaan. Ook moet degene die het contract heeft getekend, altijd de hoofdbewoner zijn van de gehuurde woning en hier de meerderheid van de week wonen. Onderverhuren mag alleen met onze toestemming. Eventuele andere gevolgen zoals huurtoeslag zijn de verantwoordelijkheid van de huurder zelf.
Meer informatie
Als u een logeerplek beschikbaar heeft, kunt zich aanmelden bij Takecarebnb. Deze organisatie bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Voor meer informatie over de mogelijkheden om een vluchteling tijdelijk in huis te nemen, kunt u terecht op de website van VluchtelingenWerk.
Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact met ons op. Dat kan via het contactformulier. Of bel ons op (035) 692 66 99 (maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur) of stuur een mail naar info@gooienom.nl.