Nieuwsoverzicht
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
De Wandelmeent, een bijzondere woonvorm
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

De Wandelmeent, een bijzondere woonvorm

Naast 'normale' eengezinswoningen en appartementen, hebben we ook een paar speciale woonvormen in ons bezit. Een voorbeeld hiervan is het project Centraal Wonen Hilversum - de Wandelmeent. In het kader van 2 jubilea (die van Het Gooi en Omstreken én de Wandelmeent) kregen onze medewerkers deze week een rondleiding van 2 bewoners.

Individueel samenwonen

Dicht tegen Bussum en Naarden aan, maar nog in de gemeente Hilversum, ligt midden in een woonwijk uit de jaren ’70 een straatje waar geen auto of fiets mag rijden. De huizen vallen er op door hun ronde daken en rode gevels met gele of blauwe kozijnen: de Wandelmeent. Deze woonvorm kenmerkt zich door het individueel samenwonen. Iedereen heeft een eigen woning, maar is ook onderdeel van een groep waarin er mogelijkheid is tot activiteiten en samenzijn (zoals bijvoorbeeld samen koken). De woongroep bestaat nu in totaal uit zo'n 100 bewoners, er zijn verschillende 'teams' die activiteiten organiseren, het tuinonderhoud verzorgen, de sportschool managen en nog veel meer. Iedere week is er koffie, ook voor mensen die graag meer willen weten over deze woonvorm. De Wandelmeent bestaat dit jaar 45 jaar, een mijlpaal dus!

Ontstaansgeschiedenis

De Wandelmeent was in 1977 het eerste Nederlandse Centraal Wonen project. Het begon met een oproep in de krant. Lies van den Donk-Dooremaal uit Nijmegen schreef : “Wie ontwerpt een wooneenheid met een centrale keuken, een eetzaal, een wasserij, een kindercrèche, studieruimte, gezamenlijk te gebruiken logeerkamers, en daarboven of daaromheen eigen kleine wooneenheden voor elk gezin: een woonkamer, wat slaapkamers, een piepklein keukentje, een douche en een toilet?” Met deze advertentie in juli 1969 werd het idee van Centraal Wonen in Nederland geboren. Na de advertentie ontstond er eerst op landelijk niveau een groep mensen die het idee uit de advertentie verder ging uitwerken. Dat resulteerde ook in een enthousiaste groep in het Gooi die via een persbericht in de Gooi- en Eemlander in november 1973 een informatieavond organiseerde in het toenmalige buurthuis Ons Huis. Na inspanningen van deze groep mensen zijn er andere partijen aangesloten (staatssecretaris, gemeente, bouwkundigen, een ontwerpbureau en architect). Ook onze voormalige voorzitter Nico Schiltmans stond open voor het plan en durfde een financieel risico te nemen. De tijd zat mee voor een groep gedreven idealisten.

Het project

Het project bestaat uit 50 woningen plus gemeenschappelijke ruimtes. De woningen variëren in grootte en zijn gegroepeerd in 10 clusters. Elk cluster bestaat uit 4 of 5 woningen met een gemeenschappelijke tuin, berging en keuken waar gezamenlijk gekookt en gegeten kan worden. Verspreid in de straat liggen gemeenschappelijke ruimtes zoals een ontmoetingsruimte, hobbyruimte, sauna en fitness. Ook zijn er logeerkamers.

Meer weten over dit woonproject? Kijk op www.wandelmeent.nl.

rondleiding Wandelmeent

Naar het overzicht
x