Nieuwsarchief
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O
Aedes-benchmark 2018: opnieuw bovengemiddelde score op duurzaamheid
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Aedes-benchmark 2018: opnieuw bovengemiddelde score op duurzaamheid

Op donderdag 22 november zijn op het jaarlijkse Aedescongres alle benchmarkresultaten bekendgemaakt. Het Gooi en Omstreken scoort net als voorgaande jaren bovengemiddeld op de onderdelen Bedrijfslasten en Duurzaamheid. Directeur-bestuurder Maarten van Gessel is trots op deze goede resultaten. ‘Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt en ik ben trots dat Het Gooi en Omstreken hierop vooruit loopt.’

Goede score

Ieder jaar voert brancheorganisatie Aedes een benchmark uit onder ongeveer 300 woningcorporaties in het hele land. Er worden vijf onderwerpen gemeten: Huurdersoordeel, Bedrijfslasten, Onderhoud & Verbetering, Beschikbaarheid & Betaalbaarheid en Duurzaamheid. Het Gooi en Omstreken scoort een bovengemiddelde A op Bedrijfslasten en Duurzaamheid. Op de overige onderdelen wordt een gemiddelde B-score behaald. Met dit mooie resultaat valt Het Gooi en Omstreken bovenin de middengroep. 'We zijn tevreden over de uitkomst. De leerpunten pakken we op om ons te blijven verbeteren', vertelt Van Gessel.

Een samenvatting van de resultaten:

Score A: Bedrijfslasten ruim onder landelijk gemiddelde
De gemiddelde bedrijfslasten (per verhuureenheid) komen uit op € 699. Dat is 65 euro lager dan het landelijk gemiddelde (€ 764).

Score A: Gemiddelde energielabel B
Op de energie-index van woningcorporaties scoort Het Gooi en Omstreken met 1,37 (gemiddeld energielabel B) net als vorig jaar beter dan het landelijk gemiddelde van 1,65 (gemiddeld energielabel C). Het Gooi en Omstreken loopt hierop vooruit dankzij haar succesvolle Label-B programma.

Score B: Tevreden huurders
De huurders geven opnieuw een ruim voldoende aan de dienstverlening. Het Gooi en Omstreken krijgt van nieuwe huurders een 7,5 en van vertrokken huurders een 7,2. Voor reparatieverzoeken wordt een 7,4 behaald.

Score B: Investeren in onderhoud en verbetering
Het Gooi en Omstreken investeert volop in onderhoud en verbetering, waardoor haar uitgaven per verhuureenheid (€ 2.588) iets boven het landelijk gemiddelde (€ 2.244) uitkomen. Het positieve resultaat van deze investeringen is terug te zien in de cijfers voor de ervaren woonkwaliteit (huurdersoordeel 7,3) en de technische woonkwaliteit (energie-index 1,37). Beide onderdelen scoren beter dan het landelijk gemiddelde.

Score B: Volop nieuwbouw
Het Gooi en Omstreken laat net als vorig jaar een stijging zien (+3,3%) in het aantal sociale huurwoningen door nieuwbouw, terwijl het landelijk gemiddelde daalt (-3,5%). Het Gooi en Omstreken vraagt gemiddeld 68% van de maximale huur, terwijl dit landelijk 72% is. De woningen hebben hierdoor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Door de hoge woonkwaliteit van het woningbezit zijn de huurprijzen gemiddeld iets hoger dan het landelijk gemiddelde.

Kijk voor meer informatie en de gedetailleerde resultaten op www.aedes.nl

Naar het overzicht
x