Opgeleverd
Opgeleverd: Brandweerkazerne Blaricum
Woningcorporatie G&OWoningcorporatie G&O

Opgeleverd: Brandweerkazerne Blaricum

Maandagochtend 1 februari werden de 7 sociale huurwoningen aan de Verbindingsweg in Blaricum Dorp opgeleverd. Bewoners ontvingen de sleutel en vierden dit samen met directeur-bestuurder Maarten van Gessel van Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken (G&O), huurdersorganisatielid Frans Ruijter en wethouder Liesbeth Boersen.


Noodzakelijk nieuw doel
De 7 woningen staan op de plek van wat oorspronkelijk een boerderij was. Na de Tweede Wereldoorlog werd de boerderij verbouwd tot meerdere wooneenheden. Later vestigde zich hier 22 jaar lang een brandweerkazerne. Directeur-bestuurder Maarten van Gessel is trots: ‘De druk op de sociale woningmarkt is groot. Ik ben blij dat we deze plek met veel historische waarde een noodzakelijk nieuw doel kunnen geven.’ Wethouder Liesbeth Boersen: ‘Ik vind het fantastisch dat de woningcorporatie er samen met de gemeente in geslaagd is nieuwe woningen te realiseren voor mensen met een bescheiden inkomen.’

Rijke historie
In 1957 verkochten de eigenaren de boerderij aan de gemeente. Die vestigde een kleuterschool op het terrein, tot in 1987 het pand werd verbouwd tot brandweerkazerne. ‘Van materiaalonderhoud tot het maken van de oefenschema’s. Ik heb daar jarenlang met plezier gewerkt met veel mooie herinneringen’, vertelt lid van de huurdersorganisatie en inwoner van Blaricum, Frans Ruijter. Vanaf 2009 heeft het gebouw verschillende functies gehad. Van school tot kunstenaarsatelier en tijdelijke politiepost.

Oude Boerderijstijl
De nieuwe rijwoningen bestaan uit 2 blokken. Het eerste huizenblok is gebaseerd op de boerderij die daar oorspronkelijk op precies dezelfde plek stond. Het tweede blok is gebaseerd op de schuren die bij de boerderij hoorden. Dit is terug te zien in de kopgevels die wat hoger liggen en de laaghangende kappen. Binnen zijn de woningen voorzien van een woonkamer met open keuken op de begane grond. De slaapkamers bevinden zich op de eerste verdieping.

Duurzaam vooruit
De woningen zijn van alle moderne gemakken voorzien en zijn gasloos. Op het dak liggen zonnepanelen. Een warmtepomp houdt de woningen warm. De woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor inwoners uit Blaricum die een andere sociale huurwoning achterlaten. ‘Op deze manier bevorderen we de doorstroming, zodat er weer andere woningen vrijkomen voor woningzoekenden’, licht Maarten van Gessel toe.

Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2022

Naar het overzicht
Woningcorporatie G&O

Verhalen uit het Gooi en Omstreken

Het laatste nieuws

Meer nieuws
x